Migrația internă în CREȘTERE. De ce tot mai mulți moldoveni își schimbă locul de trai

Tot mai mulţi moldoveni îşi părăsesc localităţile de baştină şi aleg să locuiască în oraşe. Datele oficiale arată că în 2014 aproximativ 36 de mii de persoane şi-au schimbat locul de trai în interiorul ţării, cu două mii mai multe decât în 2013. Cei mai mulţi, peste 65 la sută, provin din mediul rural. 

În Teliţa Nouă din raionul Anenii Noi locuiesc, în prezent, doar 10 oameni. Liuba Lozan a venit în acest sat acum 30 de ani. Femeia spune că se simte izolată şi că cei mai mulţi oameni au părăsit satul în încercarea de a-şi găsi un loc de muncă.

"Trebuie să număr cât suntem noi. Noi suntem doi... suntem patru familii în total. Au fost multe case aici. Aici nu mai vine nimeni. Condiţii nu sunt, nici gaz, nici apă", mărturisește Liuba Lozan. 

Femeia susţine, însă, că nu are de gând să plece din localitate.

"Eu m-am deprins cu greutăţile, dar la bătrâneţe nu ştiu cum o să fie. Şi nici copii nu avem. Nu am de gând să mă mut nicăieri. Din 85 sunt aici", a mărturisit Liuba Lozan.

Primarul din localitate le-a propus celor patru familii să se mute în satele vecine.

"Dacă va merge tot aşa cu migraţia asta, atunci satul este pe cale de dispariţie. Sunt sate mari care dispar, dar acesta şi mai mult", a spus primarul satului Telița Nouă, Ion Frunză. 

Potrivit datelor Biroului Naţional de Statistică, din totalul celor care şi-au schimbat locul de trai cei mai mulţi oameni au plecat din raioanele Donduşeni, Floreşti, Făleşti, Râşcani, Soroca.

Destinaţiile migranţilor sunt municipiile Chişinău şi Bălţi, dar şi raionul Dubăsari.

Peste 90 la sută dintre migranţii interni sunt persoane apte de muncă, iar vârsta lor este între 20 şi 49 de ani.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu