Migranți: ONG SOS Mediterana trage un semnal de alarmă

Organizația neguvernamentală SOS Mediterana, una dintre singurele două ONG-uri care mai intervin în centrul Mării Mediterane pentru a veni în ajutorul migranților, a lansat sâmbătă un apel în sprijinul acestora, întrucât traversările continuă în pofida iernii, notează Agerpres.

"Continuăm să spunem că există o urgență în Mediterana", a declarat telefonic pentru AFP cofondatoarea și directoarea generală a acestei organizații, Sophie Beau.

Sute de migranți încearcă în continuare să traverseze Marea Mediterană dinspre Libia, în pofida iernii, a explicat ea, precizând că ONG-ul său a salvat deja 375 de persoane de la începutul anului.

Un număr de 181.436 de migranți au sosit anul trecut pe coastele italiene, un record în raport cu anii precedenți, a indicat vineri Frontex, agenția europeană pentru controlul frontierelor.

Iarna, spre deosebire de anii precedenți, nu i-a descurajat pe cei care încearcă să traverseze marea. "De câte ori există o fereastră meteo, o mare aproape calmă, traversările se reiau", a subliniat Sophie Beau.

Or, Aquarius, nava închiriată de SOS Mediterana, este singura unitate "mare" aflată încă pe mare în această iarnă, împreună cu o altă navă mai mică a organizației neguvernamentale catalane Pro Activa.

"Trebuie să se intervină și să fie susținute operațiunile umanitare", altfel alte drame vor avea loc după ce anul 2016 fusese unul dintre cei soldați cu cele mai multe victime în Mediterana pentru migranți, înregistrându-se peste 5.000 de morți și dispăruți.

Vase pleacă și dispar pe mare, asigură dna Beau, care citează exemplul de acum câteva zile a trei ambarcațiuni plecate din Libia și dintre care una singură a putut fi găsită și salvată.

"Dar nimeni nu vorbește despre aceasta", și-a exprimat ea regretul, invitând autoritățile și opinia publică să ia cunoștință despre drama care continuă să aibă loc în Mediterana centrală.

SOS Mediterana, care se finanțează în procent de 99% din donații private, lansează astfel un apel pentru un ajutor financiar, inclusiv din partea puterilor publice, naționale și europene.

Fiecare zi pe mare a vasului Aquarius costă în jur de 11.000 de euro plătiți de această organizație care nu mai are de două luni vizibilitate financiară, potrivit directoarei sale generale.

Aquarius, aflată în prezent în Sicilia pentru realimentare, urmează să plece din nou pe mare luni, dacă condițiile meteo îi vor permite.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu