Miezul de nucă, sursă de venit. La ce preţ ajunge un kilogram

Embed:
Miezul de nucă a devenit o sursă bună de venit pentru moldoveni. Unii îl vând pe cel din curte, în timp ce alţii fac bani din nucile de pe marginea drumului. Preţul este cu 5 la sută mai mare decât anul trecut.

Soţii Victor şi Larisa Vasilev din satul Nicoreni, raionul Drochia, îşi petrec serile spărgând nuci la gura sobei. Miezul merge la vânzare la piaţă, în timpc ce cojile sunt puse pe foc. Din cei 37 de copaci din curte, familia câştigă aproape 40 de mii de lei anual.

"După 12 septembrie , după Sfântul Ion, nuca-i bună de strâns, atunci noi plecăm la fâşiile de pe teritoriul satului, le strângem de acolo, le aducem acasă, le punem undeva pe 3-4 zile şi pe urmă le scoatem coaja cea verde. După ce se usucă, le strângem în saci şi le dăm la depozit", a spus Larisa Vasiliev, locuitoare a satului Nicoreni, Drochia.

Preţul variază în funcţie de calitatea miezului.

"Iată asta merge la 95 lei- kg, dar asta 125 lei kg. Acela roşu, care e mai rău merge undeva 60-40 lei kg."

Pe tarabele din pieţe, preţurile sunt mai pipărate. Un kilogram este vândut şi cu 200 de lei.

"De Anul Nou un pic mai bine, preţurile nu sunt mari , iată 140, 110, 130 , 170 care este super super super. Marfa-i multă, miez îi mult. Care vrea să-l ducă în Italia, cumpără cu 180 lei, 170 lei şi în Germania care se duc. "

Comercianții spun că prețurile sunt mari pentru că există cerere pe piaţă.

"Miezul de nucă l-am cumpărat pentru Crăciun, miezul de nucă îl folosim la coliva care o facem şi la prunele uscate. De mâncat, cel mai scump, de umplut am luat mai ieftin", a spus un cumpărător.

În Moldova, livezile de nuci ocupă o suprafaţă de peste 26 de mii de hectare, iar 95 la sută din producţie este vândută peste hotare. De la începutul sezonului de recoltare, agricultorii au exportat peste 11 mii tone de miez şi 800 de tone de nuci.
loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu