Mierea, o afacere dulce în nordul Moldovei. În raionul Şoldăneşti a fost deschis un centru apicol

Embed:

Un apicultor din raionul Şoldăneşti a reușit să-și dezvolte o afacere de succes. După ce și-a procurat un laborator mobil pentru a colecta mierea din cei peste 1500 de stupi, Ştefan Sandic din satul Şipca a deschis și un centru apicol.

Încăperea, de aproape 300 de metri pătrați, este dotată cu utilaj de filtrare și ambalare a mierii, dar și cu un depozit în care va fi o temperatură optimă pentru păstrarea produselor apicole. Bărbatul a revenit acasă după cinci ani de muncă în Marea Britanie, hotărât să ducă mai departe tradiţia familiei în domeniul apiculturii.

"Dorim să venim cu produse noi, dar ele vor fi orientate spre piața farmaceutică, medicină. O să facem amestecuri din miere cu culturile bacifere și fructele.Dar pentru asta avem nevoie de tehnologi foarte bune", Ştefan Sandic, apicultor din satul Șipca, Şoldăneşti.

Construcția centrului apicol l-a costat pe fermier aproximativ 2 milioane de lei.

"Partea de procesare și ambalare au făcut-o din credite din partea Poloniei. Depozitul l-am construit anul acesta printr-un credit accesat prin intermediul IFAD, cu porțiune de grant de 40 de procente", spune Ştefan Sandic, apicultor.

Familia i-a fost întotdeauna alături, spune apicultorul.

"După ce vom începe ambalarea eu voi fi la repartizarea produselor și vânzarea mierii mai mult. Sunt un începător, dar sper că o să mă descur. Ștefan o să mă ajute, așa cum și eu l-am susținut până acum", spune Doina Sandic, soţia apicultorului. 

La început a fost o afacere de familie, însă acum Ştefan şi-a extins bussinesul şi a creat mai multe locuri de muncă.

"Salariul e regulat, la timp. Lucrătorii au carduri, am mers și-au scos banii și socot că e foarte bine.Catare aici vor lucra mai multe persoane de gen feminit, e un lucru fin, care e mai mult pentru femei", a mai adăugat Doina Sandic. 

Potrivit președintelui Asociației Naționale a Apicultorilor, în Moldova sunt zece astfel de centre.

"Astfel de centre sunt foarte important pentru că apicultorii sunt producători mici respectiv ei au nevoie de consolidare a volumelor și procesare pe loc. Ca să-și poată valorifica și de ce nu popularizarea acestui produs", a declarat Ştefan Cindratiuc, președinte Asociația Națională a Apicultorilor din Republica Moldova. 

Apicultorii din țara noastră produc anual peste 5 mii de tone de miere, aproximativ 70 la sută este vândută în țările Uniunii Europene.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu