Mierea moldovenească, competitivă pe piaţa europeană abia peste trei ani

Mierea moldovenească ar putea deveni competitivă în Europa abia peste trei ani. Până atunci, apicultorii trebuie să-şi reducă în jumătate costurile şi să crească volumul producţiei de miere de cinci ori. Pentru ca acest lucru să fie posibil, albinele urmează să fie trecute în ştiubee etajate.

Experţii spun că această tehnologie este argumentată şi din punct de vedere economic.

"Practica arată că apicultorii care folosesc asemenea ştiubee primesc în mediu 25-30 de kilograme, iar cei care deja practică apicultură industrială cu ştiubee verticale, cum este Langstrot, primesc 80-100 de kg, cifrele spun totul", a menţionat preşedintele asociaţiei "Apis Melifera", Andrei Zăgăreanu.

"Baza meliferă asigură, în condiţiile noastre, întreţinerea în jur de 500 de mii de familii, dar la moment sunt 130 de mii, cu o producere a mierii de 8-10 mii de tone de miere. Avem o rezervă de trei ori mai mare decât producem acum", a declarat preşedintele Asociaţiei Naţionale a Apicultorilor, Ştefan Condratiuc.

În prezent, Moldova produce anual două mii de tone de miere. În funcţie de sortiment, pe piaţa internă, un kilogram de miere se vinde cu 30 - 80 de lei. În acelaşi timp, exportatorii o cumpără de la producători cu 35-45 de lei kilogramul.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu