Mierea moldovenească, apreciată peste hotare! Exporturile ar putea creşte şi mai mult, dacă apicultorii ar câştiga granturi străine

Embed:
Mierea moldovenească este tot mai apreciată peste hotare. Potrivit Asociaţiei apicultorilor, timp de 10 ani, volumul exportului a crescut de 14 ori: de la 245 de tone până la 3440 în acest an.

Nicolae Haruţa din Durleşti este apicultor în a treia generaţie. Anual, el colectează aproape patru tone de miere, dintre care peste trei sunt exportate. Produsul este apreciat în Germania, Franţa şi Italia.

Chiar dacă depune mult efort, apicultorul susţine că mierea este vândută peste hotare la un preţ mic.

Soluţii pentru majorarea preţurilor sunt oferite de Asociaţia apicultorilor.

"Trebuie să creăm grupuri de apicultori care să-și poată uni eforturile, astfel munca lor va aduce mai multe rezultate. Astfel, volumul exporturilor va crește cu siguranță, procesul de îngrijire și întreținere a albinelor va fi mai eficient", a spus Ion Maxim, preşedintele Asociaţiei apicultorilor.

În acelaşi timp, reprezentanţii Ministerului Agriculturilor spun că potenţialul acestui sector este mult mai mare. Exporturile ar putea creşte şi mai mult, dacă apicultorii ar câştiga granturi străine şi ar moderniza procesul de producere a mierii.

Preţul unui kilogram de miere pentru export variază de la 30 până la 80 de lei.
loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu