Mierea de albine, mai scumpă pe piaţa locală decât la export. Explicaţiile apicultorilor

Embed:

Sezonul mierii de albine s-a încheiat, așa că apicultorii din țară fac totalurile. Deși în acest an, mierea de tei a fost compromisă, recolta totală nu este mai mică decât în ceilalți ani.

Și în acest sezon, albinarii ies cu borcanul, în piețele locale. Nu pentru că aşa vor, ci pentru că nu sunt pregătiţi să exporte.

Andrei Zagaran are 120 de stupi de albine în satul Dănceni, din raionul Ialoveni, și, în acest an, a adunat aproape două de tone de miere. Va vinde produsul în piețele din țară, cu aproximativ o sută de lei kilogramul.

Apicultorul spune că va obține venit, chiar dacă a investit, doar în acest an, câte șase sute de lei pentru îngrijirea fiecărei familii de albine și 120 de mii de lei, în utilajul de scurgere a mierii.

"La moment, firmele care achiziționează oferă apicultorilor un preț de 33 - 34 de lei pentru mierea polifloriă. Pe când pe piață, prețul începe de la 70 de lei", a spus apicultorul Andrei Zagaran. 

Deși 70 la sută din mierea din țară este dată la export, aceasta nu este prelucrată, așa că prețul este unul mic.

"Noi, până în prezent, exportăm doar miere ambalată în butoaie,la butoi, angro. Mai bine zis, este materie primă pentru procesatorii din Uniunea Europeană. Ca să faci export, trebuie să întrunești niște condiții cu anumite cerințe: pentru a autoriza secția de producție, pentru că pentru export se cer anumite anumite certificări, anumite condiții", a declarat președintele Asociației Apicultorilor din Moldova, Sergiu Condratiuc. 

În Moldova sunt peste șapte mii de apicultori și 22 de firme care se ocupă cu exportul mierii de albine.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu