#realIT. Microsoft se aliază cu Signal pentru criptarea conversațiilor în Skype

Embed:

Skype se aliază cu Signal pentru criptarea conversațiilor utilizatorilor. Microsoft, care deține Skype din 2011, testează utilizarea unui protocol de comunicare realizat de către Open Whisper Systems, organizația care întreține aplicația criptată de chat Signal.

Microsoft vrea să utilizeze Signal Protocol pentru o facilitate experimentală numită ”Private Conversations”, scrie libertatea.ro.

Vor putea beneficia de aceasta utilizatorii versiunii beta a Skype Insider. Sunt suportate sistemele de operare Windows, Mac, Linux, dar și Android și iOS. Vor putea fi criptate mesajele, transmiterea de fișiere și mesajele audio, dar nu și apelurile audio și videoconversațiile.

De asemenea, sunt criptate doar conversațiile cu alți utilizatori care au aceeași versiune de Skype Insider.

Creatorul Signal este Moxie Marlinspike, un cercetător american din domeniul securității cibernetice.

Aplicația a fost folosită pentru evitarea cenzurii online din Egipt, Oman și Cuba.

Codul-sursă al aplicației este disponibil online astfel încât oricine poate inspecta pentru a vedea dacă aceasta conține bucăți suspecte. Open Whisper Systems, organizația fondată de către Moxie Marlinspike pentru a menține Signal, se susține numai din donații.

Organizația nu deține cheile software necesare decriptării mesajelor, astfel că nu le poate prezenta nici măcar dacă este citată în justiție.

De asemenea, nu stochează nimic din conversațiile utilizatorilor.

Skype a revoluționat telefonia fixă

Skype este unul dintre cele mai celebre servicii de telecomunicații online din lume. În fapt, aceasta a revoluționat lumea, înlocuind telefonia fixă cu apelurile prin internet.

Skype are 660 de milioane de utilizatori, dintre care peste 300 de milioane sunt activi lunar. Aplicațiile sale pentru mobil au fost descărcate de peste un miliard de ori.

Skype s-a aflat în componența eBay, dar în 2009 a fost cumpărată de către un consorțiu de trei fonduri de investiții. În 2011, Microsoft a preluat Skype pentru 8,5 miliarde de dolari.

Alternative care oferă criptare totală

Altă aplicație foarte populară pentru criptarea conversațiilor este Telegram. Aceasta a fost înființată de către Pavel Durov, fondator al VKontakte – ”Facebook-ul Rusiei”.

Telegram este utilizată în Iran de către protestatarii care mărșăluiesc pe străzi împotriva ayatollahului Ali Khamenei. Telegram vrea să își lanseze o monedă digitală proprie pentru a crea un sistem de plăți care să rivalizeze cu Visa sau MasterCard.

Altă aplicație criptată este Viber, deținută de grupul japonez Rakuten, BlackBerry Messenger, și Wickr Me – o aplicație mai puțin cunoscută.

De asemenea, și WhatsApp ar oferi criptare end-to-end, dar experții contrazic afirmațiile acesteia. WhatsApp este deținută de către Facebook.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu