Microsoft pregăteşte un nou sistem de operare pentru PC, Lite OS

Microsoft pregăteşte un nou sistem de operare pentru PC, separat de Windows 10: Lite OS, scrie go4it.ro.

Încă de la lansarea lui Windows 8, Microsoft a încercat să ofere un sistem de operare orientat către dispozitive mobile mai puţin puternice, dar tentativele s-au dovedit a fi un eşec. Windows RT era mult prea limitat, în timp ce Windows 10S impunea restricţii arbitrare, oferind chiar posibilitatea de „upgrade” la versiunea standard.

Acum, Windows Lite OS va fi noul sistem de operare "uşor" al companiei, care va încerca să concureze direct cu alternativele Chrome OS şi iOS de pe computere de productivitate şi tablete.

Când vine vorba despre aplicaţii, acestea vor fi limitate la cele disponibile în Microsoft Store, atât în format UWP (Universal Windows Platform), cât şi cele în format PWA (Progressive Web Apps). Cele din urmă au crescut în popularitate în ultima perioadă, acestea fiind într-un format web, similare cu cele de pe Chrome OS. Microsoft va încerca să nu repete greşelile din trecut, oferind un File Manager şi suport pentru mai multe configuraţii hardware.

Acum că Windows 10 rulează fără probleme şi pe arhitectură ARM, Lite OS va fi construit încă de la început cu suport pentru astfel de procesoare, fără să limiteze dispozitivele bazate pe hardware x86 (precum procesoarele din gama Core M de la Intel). Planul este ca în timp să fie oferit şi suport pentru rularea de aplicaţii „Win32” în format .EXE.

Informaţiile au apărut pe site-ul Petri, unde sunt detaliate şi alte caracteristici ale lui Lite OS, precum meniul de setări care pare să fie similar cu cel din Windows 10. Acesta va fi orientat către cei care nu au nevoie de un sistem de operare complex, care să ofere tot felul de funcţii de reţea şi alte componente în fundal care ar putea îngreuna utilizarea şi ar duce la creşterea consumului de resurse.

Dezvăluirea oficială a versiunii „Lite OS” de Windows este aşteptată în luna mai, în cadrul conferinţei pentru dezvoltatori BUILD din Seattle.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu