Mici de statură, dar cu inimă mare. "Vorbe Bune" despre oamenii care suferă de nanism

Mici de statură, dar mari în gânduri și neînfricați ca titanii. Vorbim de oamenii care suferă de nanism, adică au înălțimea mai mică decât media. În lume sunt mulți actori cu această afecțiune care au reușit să ajungă celebri pentru rolurile care le-au avut. Și în țara noastră trăiesc astfel de oameni care necătând la toate greutățile merg înainte și dau dovadă de optimism. Aceștia au fost eroii emisiunii "Vorbe Bune" de la Canal 2.

Tudor Cîrlan a crescut de mic fără tată. A rămas lângă mama și fratele său bolnav de care are grijă. A învățat să cânte la fluier și a mers prin țară cu ansamblul, dar din motive de sănătate nu și-a continuat cariera muzicală. După aceasta, a fost chemat să lucreze la circ.

"Aud că strigă cineva la poartă, Tudor, Tudor. Dacă eu josuț, fugeam, fugeam și el la poartă, avea doi metri, tot striga și îi spun: eu sunt la poartă, nu striga, sunt aici. Eu ca să discut cu dvs., eu vreau ca să-mi arătați un document că într-adevăr sunteți de la Circul din Chișinău, că am avut multe probleme. Voiau să mă ia țiganii să mă vândă", spune Tudor.

Prima ieșire pe scenă a fost o improvizare, spune Tudor Cîrlan:

"Era o repriză că se joacă cineva cu mingea baschet și trebuia să iasă cineva cu o sticlă de lapte. Nici nu spun nimic, iau sticla și îi spun colegului că plec eu cu sticla. Nu eram mascat, eram doar într-un costum sportiv. Iau sticla, el începe a plânge și copiii când m-au văzut au început să râdă de Doamne ferește."

A lucrat la circ șase ani, dar din cauza unui coleg invidios nu mai poate să meargă.

"Colegul servea. Cum stăteam pe iarbă, doar atât mi-a spus: fii atent! A sărit pe spatele meu. M-am lovit cu capul de pământ, din fierbințeală nu prea am simțit durere și au început să-mi amorțească picioarele. Mi-am zis că aici eu nu mai lucrez", ne-a mărturisit Tudor.

Acum, el se deplasează acum cu scaunele cu rotile. 

Are 27 de ani și este pictor, iar viața fără pictură nu și-o poate imagina. Irina Bărdița a organizat deja cinci expoziții și urmează a șasea.

În cadrul emisiunii, ea a menționat că a fost în situații când era apreciată de unii oameni după aspectul fizic, dar nu după calități. Acum însă a trecut foarte ușor de etapa când o afectau privirile oamenilor.

Liliana Mării are studii juridice și pedagogice și de zece ani este regizor la teatrul de umbre din Capitală. Spune că a pășit ușor peste prejudecățile societății prin faptul că mereu a mers înainte:

"12 ani i-am făcut într-o școală din Ialoveni, școală specială care nu mai există, și poate că atunci m-am format ca să înfrunt toate greutățile. Eu când merg pe stradă, mă strădui să nu văd pe nimeni, pentru ca să nu mă deranjeze."

Emisiunea "Vorbe bune" este difuzată de luni până vineri la ora 17:00 la Canal 2.

CANAL 2 poate fi recepționat în grila tuturor operatorilor de televiziune prin cablu din Republica Moldova, indiferent de zona în care locuiți.

În cazul în care, totuşi, acesta nu se regăseşte în grilă, solicitaţi companiei de cablu TV includerea CANAL 2 în lista posturilor de televiziune pe care le puteţi urmări.

O altă modalitate prin care puteți viziona filmele și programele difuzate de CANAL 2 este prin recepția terestră digitală. Astfel, dacă aveți un televizor de generație nouă, care este compatibil cu transmisiunea digitala in standard DVB-T2, acesta ar putea recepționa semnalul CANAL 2 cu ajutorul unei simple antene.

În schimb, dacă aveți un televizor mai vechi, cum ar fi cele cu tub, pe lângă antenă, mai aveți nevoie si de un decodor digital, un set-top-box extern, care va fi conectat la televizor prin intermediul unui cablu. Cei care întâmpină, totuși, probleme în vizionarea CANAL 2, pot semnala problemele la adresa de e-mail stiri@canal2.md sau pot telefona la numărul 022 815 555.

 

loading...

Lasă un comentariu