Metode tradiţionale de a ţine piept frigului de iarnă: Ţăranii se aprovizionează cu lemne, cărbune sau frunze de floarea-soarelui

Embed:

La sate gospodarii s-au pregătit deja de iarnă. Oamenii şi-au cumpărat lemne sau cărbune, iar cei care nu au bani, au ales materiale mai ieftine, cum ar fi coaja seminţelor de floarea soarelui sau ştiuleţi.

În acest an familia Cuhaniuc din satul Pârliţa, raionul Făleşti, a decis să taie pomii din curte, pentru a face iarna focul în sobă. Oamenii spun că pensia abia le ajunge de mâncare şi medicamente.

"Mai pun câte un salcâm şi când creşte îl tai, oricum rămâne ca “taraş” pentru gard", a spus locuitorul satului Pârliţa, Ion Cuhaniuc.

Dacă în anii precedenţi oamenii se foloseau de încălzirea autonomă, acum, însă, sunt nevoiţi să economisească.

"Nouă ne convenea gazul, îi curat și nu ai murdărie, se încălzeşte şi nu stau cu nasul în plită" a menţionat locuitoarea satului Pârliţa, Larisa Cuhaniuc.

Un alt țăran care și-a făcut provizii pentru iarnă este Vasile Dumbrăveanu, din satul Răuţel. Bărbatul de mai mulți ani își face focul cu coaje de seminţe de floarea soarelui şi frunzele pe care le strânge toamna în grădină. Bărbatul spune că această metodă a moştenit-o de la bunici.

"Am strâns toată frunza din ogradă şi tescovina am uscat-o şi o punem în “lejancă ”şi facem focul. Am cumpărat două toane de coajă de răsărită", a spus locuitorul satului Răuţel Vasile Dumbrăveanu.

Menţionăm că la moment, un metru cub de lemne costă 500 de lei. Iar pentru o tonă de cărbune consumatorii trebuie să scoată din buzunar aproape trei mii de lei.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu