Metodă INEDITĂ de luptă împotriva corupţiei în două instituţii de învăţământ din Găgăuzia (VIDEO)

Embed:

O metodă inedită de luptă împotriva corupţiei a fost aplicată în două instituţii de învăţământ din Găgăuzia. Este vorba despre Colegiul pedagogic din Comrat şi Liceul "Mihai Eminescu", unde au fost instalate boxe, în care pot fi lăsate mesaje despre cazurile de mituire. Iniţiativa, implementată cu sprijinul Asociaţiei obşteşti "Institutul pentru Democraţie", este salutată atât de elevi, cât şi de pedagogi.

Elevii spun că, deocamdată, în instituţie nu au fost înregistrate cazuri de corupţie, însă consideră că iniţiativa este necesară pentru a preveni apariţia acestui fenomen: "Am auzit despre astfel de cazuri. Nu în şcoala noastră, dar mi-au povestit prietenii că au plătit bani pentru a fi admişi la colegiu. Dacă aş afla despre un astfel de caz, neapărat aş anunţa".

Şi profesorii susţin proiectul, deşi afirmă că în şcolile în care activează nu există corupţie. "Prin comportamentul nostru, ne străduim să le dăm exemplu de a fi oneşti. În instituţia noastră nu există corupţie", a declarat directorul Colegiului Pedagogic din Comrat, Maria Tanasovici.

Autorii iniţiativei spun că, de obicei, fenomenul corupţiei se manifestă în perioada examenelor.

"Aşteptăm semnale după sesiune. De regulă, asemenea probleme apar după examene. Dacă vom primi asemenea semnale, de aceste cazuri se vor ocupa instituţiile competente", a precizat reprezentantul ONG "Institutul pentru Democraţie", Andrei Aladov.

Boxele anticorupţie se vor afla în şcolile din Găgăuzia până la finele anului de studii. Implementarea proiectului a costat aproximativ cinci mii de dolari.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu