Meteorologii anunţă că vin viiturile pe Prut. Satele din nordul ţării sunt în pericol

Embed:

Meteorologii au emis o avertizare cod galben pentru nordul Republicii Moldova, potrivit căreia în cursul superior al rîului Prut (Ucraina) se formează o viitură pluvială.

Specialiştii spun că este posibil ca în perimetrul satului Criva – or. Costeşti să crească nivelul apei în râul Prut cu 2,5-3,0 metri. Avertizarea este valabilă până pe  3 iulie.

"Pe alocuri este posibilă ieşirea apei din matcă, în locurile joase ale luncii rîului Prut din raioanele Briceni şi Edineţ", se mai spune în avertizarea meteo.

Viitura va ajunge în localitatea Criva aproximativ la ora 01.00, în această noapte. Specialiştii presupun că la Criva şi Drepcăuţi apa ar putea ieşi din matca râului. Cele 150 de milioane de metri cubi de apă care vin pe Prut vor fi preluate de lacul Costeşti Stânca.

Totodată, meteorologii au anunţat o posibilă creştere a apei şi în râul Nistru.

"Pe râul Nistru, în perimetrul oraşului Opaci se prevede o creştere cu 2 metri a apei. S-a creat o rezervă a volumului liber de apă ca aceasta să poată ieşi din luncă, dar să nu creeze pericol pentru populaţia baştinaşă", a spus, pentru Publika TV, Liliana Puşcaşu, ofiţer de presă al Serviciului Situaţii Excepţionale.

Meteorologii mai spun că  va continua să plouă şi astăzi, în cea mai mare parte a ţării, dar vestea bună este că se încălzeşte puţin.

Ploile şi grindina din ultimele zile au distrus zeci de hectare de culturi agricole şi au lăsat în beznă mai multe locuinţe în majoritatea raioanelor ţării.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu