Meteorologii anunţă că 2020 va fi CEL MAI CĂLDUROS AN din istorie

Anul 2020 va fi cel mai cald din istoria observațiilor meteorologice. Asta spun într-un glas oamenii de ştiinţă din toate colţurile lumii, care aterizează că se așteaptă schimbări ireversibile pentru planetă.

Se prognozează o creştere totală a temperaturii globale cu mai mult de 1,5 grade Celsius, comparativ cu a doua jumătate a secolului al XIX-lea. Pronosticurile prind deja contur la Polul Nord şi Polul Sud. În aceste zile, în Antarctica a fost bătut un record de temperatură. S-au înregistrat 20,7 grade Celsius, ceea ce a provocat ruperea unor bucăţi imense de gheaţă.

În acelaşi timp, în Groenlanda, gheaţa se topeşte de șapte ori mai repede decât în anii 90. Recent, serviciul meteorologic Copernicus a anunţat că ianuarie 2020 s-a dovedit a fi cea mai caldă lună din întreaga perioadă a observaţiilor meteorologice în Europa.

Temperatura aerului a depăşit cu 0, 2 grade Celsius recordul din 2016 şi a fost cu 3,1°C mai mare decât indicii medii din perioada 1981-2010.

În partea centrală a Rusiei, vremea a fost deosebit de caldă în prima lună a anului. Recordul precedent, stabilit acum 13 ani, a fost depăşit şi aici cu un grad.

Manifestări atipice ale vremii au fost înregistrate în mai multe ţări. În Corsica, din cauza iernii extrem de secetoase, au izbucnit incendii de vegetaţie. Lipsa precipitaţiilor a provocat scăderea bruscă a nivelului de apă în unele bazine de acumulare în Bulgaria şi a creat mari probleme legate de asigurarea cu apă potabilă.

Şi în Moldova,a fost destul de cald în această iarnă. Potrivit meteorologilor, temperaturile au fost mai ridicate cu peste 10 grade decât valorile normale, iar primii ghiocei au răsărit încă la începutul lui ianuarie.

loading...

Lasă un comentariu