Météo France: Uraganul Irma, cel mai intens și mai longeviv ciclon tropical din istorie (FOTO/VIDEO)

Uraganul Irma, de categorie maximă 5 și cu o durată de peste 33 de ore, este ciclonul cel mai intens și mai longeviv înregistrat în lume de serviciile meteorologice. 

Irma bate astfel recordul super-taifunului Haiyan, care a lovit în 2013 Filipinele cu rafale de vânt la fel de puternice (295 km/h) însă timp de 24 de ore.

"O asemenea intensitate și o astfel de longevitate nu s-au mai văzut de la începutul erei înregistrărilor prin satelit", în urmă cu 50 de ani, a declarat pentru AFP Etienne Kapikian, expertă în prognoze la Météo France. 

Uraganul Irma, una dintre cele mai puternice furtuni din Atlantic din ultimul secol, a aruncat joi Puerto Rico în întuneric în timp ce a măturat insulele Caraibe deplasându-se către statul american Florida.

Zece persoane au decedat până acum în insule în urma uraganului de categoria 5 (maximă), una din Barbuda, a doua din Barbados, alte șase din Saint Martin și Saint Barthelemy, una în Antigua și un bebeluș în Antigua și Barbuda. 

Ochiul uraganului este așteptat să treacă în cursul zilei de joi prin dreptul coastei de nord a Republicii Dominicane și Haiti, urmând ca până joi seara să lovească Insulele Turks și Caicos și sud-estul Bahamas.

Conform Centrului Național al Uraganelor (NHC) din Statele Unite, Irma este cel mai puternic uragan înregistrat vreodată în Oceanul Atlantic și una dintre cele cele mai violente cinci furtuni care lovesc bazinul Atlantic în ultimii 82 de ani.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu