Meserii noi din 2015. Ce profesii ne propune Ministerul Muncii

Embed:

Agăţător, încărcător-descărcător sau legător de sarcină. Nu este un joc de cuvinte, ci denumiri de meserii noi, care vor fi incluse, din 1 ianuarie 2015, în clasificatorul ocupaţiilor din Moldova, elaborat de Ministerul Muncii. Multe dintre ele sunt însă străine dicţionarului limbii române.

Moldovenii vor putea alege, din 2015, din peste 1 700 de meserii noi. Printre acestea, cititor de contoare şi încasator, arbitru principal la testarea cailor de prăsilă, conducător de zboruri şi calibrator.

Printre profesiile care nu se regăsesc în dicţionarul limbii române sunt agățător, anunţător echipe de locomotivă şi partide de tren, încărcător-descărcător, dar şi legător de sarcină.

I-am întrebat pe oameni ce cred că ar face o soră puericultoare, un mercendaizer, un specialist în e-afaceri sau în e-guvernare.

De asemenea, i-am întrebat dacă ştiu cu ce se ocupă arhitecţii de aplicaţii, ofiţerii de credite, astrologii şi prezicătorii, însoţitorii şi valeţii, linoliştii şi ipsosarii.

Iată care a fost reacţia:

"Surori puericultoare nu am idee cu ce se ocupă ele. Mercendaizerul aşează marfa pe rafturi. Specialişti în afaceri cred că-s toţi. Arhitect de aplicaţii, ofiţer de credite, astrologi şi prezicători cu nimic nu se ocupă. Însoţitori şi valeţi tot nu am idee. Linolişti - nu am idee, ipsosari - nu am idee".

"Ce-ar putea însemna asta? Idee nu am".

"Eu nu ştiu profesiile acestea".

"Ori le-aţi încurcat dumneavoastră, ori aşa profesii..."

Clasificatorul ocupaţiilor pentru 2015 conține 5 800 de profesii. Agenţii economici care nu vor utiliza aceste denumiri riscă amenzi între 400 şi 800 de lei. Din clasificatorul vechi al ocupaţiilor au fost excluse câteva sute de meserii pentru că nu mai sunt actuale.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu