MESERIA CA VOCAȚIE. În capitală a fost organizat un forum vocațional

Embed:

Să fii bucătar, croitoreasă sau mecanic nu este o rușine. Aceste profesii îți pot aduce pe lângă un venit bun și o satisfacție emoțională. O demonstrează zeci de oameni care au ales învățământul profesional tehnic în schimbul universităților, iar acum au succes în ceea ce fac.  În cadrul unui forum vocațional organizat în capitală, aceștia  și-au împărtășit experiența cu tinerii care abia învață la școlile profesionale.  

Lidia Bîrsan nu s-a gândit niciodată să fie avocat sau medic, dar a decis să-și urmeze visul și să devină croitoreasă. Așa că a făcut câteva cursuri, iar acum se bucură de succes.

"Mi-am deschis o afacere și am început a confecționa și repara haine la comandă. Apoi am avut o oportunitate de a participa la un proiect unde am câștigat un grant din care mi-am cumpărat o mașină de brodat și am trecut la o altă etapă",a spus antreprenorul Lidia Bîrsan.

Tinerii care abia își încep calea sunt de părere că meseria trebuie să fie o vocație. De această părere este și Alina care învață designul interior la colegiu.

"Este o profesie care de mult timp îmi place, ea îmbină mai multe domenii adică nu te limitezi doar la amenajarea spațiului interior, poți să ai mai multe profesii pe viitor. Este destul de întrebat, am studiat mai multe articole și pe viitor este perspectiva ca solicitarea acestui job să crească."

Iar Lilian se vede un bun profesionist în domeniul suportului tehnic pentru calculatoare.

"Vreau cum termin școala să repar calculatoare, dacă-mi merge și dacă scot ceva bani din asta poate o să deschid un magazin în care să vând tehnică mai nouă."

Forumul vocațional a fost organizat cu suportul Uniunii Europene care își propune să-i încurajeze pe tineri să aleagă învățământul profesional tehnic.

"Scopul final este copilul, este viitoarea forță de muncă, este factorul uman, este tot ce este legat de oameni pentru că atâta timp cât oamenii o să aibă competențe profesionale atât timp ei vor contribui cu adevărat la economia națională", a spus expert în cadrul proiectului UE, Veronica Midari.

În Moldova sunt 42 de școli profesionale.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu