Mesajul Secretarului General al ONU: Să eliminăm discriminarea în rândul persoanelor cu dizabilităţi

Secretarul General al Organizaţiei Naţiunilor Unite, Ban Ki-Moon, vine cu un mesaj de felicitare cu ocazia Zilei Internaţionale a Persoanelor cu Dizabilităţi. În adresarea sa, Secretarul General al ONU precizează că "persoanele cu dizabilități au un impact semnificativ asupra societății, iar contribuțiile lor pot fi și mai mari dacă eliminăm barierele din calea participării lor".

"Jocurile Paralimpice din anul curent ne-au reamintit despre potențialul imens al persoanelor cu dizabilități de a mobiliza și inspira. O fetiță a scris unei campioane paralimpice medaliată cu aur: "Felul în care depășiți obstacolele vieții și tindeți spre noi victorii și înălțimi în sport, imi dă putere și inspirație", a declarat Ban Ki-Moon. 

Oficialul face apel la eliminarea discriminării şi excluziunii din societate a persoanelor cu dizabilităţi. "Sarcina noastră este să oferim tuturor oamenilor accesul egal de care au nevoie și îl merită. Aceasta va contribui la crearea unei lumi mai bune pentru noi toți. Împreună, trebuie să tindem să realizăm obiectivele Convenției ONU privind Drepturile Persoanelor cu Dizabilități: să eliminăm discriminarea și excluziunea și să creăm societăți care respectă diveristatea și incluziunea", a mai adăugat oficialul.

În acest context la anul viitor Adunarea Generală a ONU va organiza o reuniune la nivel înalt privind dizabilitatea și dezvoltarea.

"Această întrunire va veni să completeze acțiunile comunității internaționale de a promova o agendă pentru dezvoltare după 2015, care creează oportunități de asigurare a includerii drepturilor, îngrijorărilor și contribuțiilor persoanelor cudizabilități în acest proces", a conchis Ban Ki-Moon.

Ziua Internaţională a Persoanelor cu Dizabilităţi este marcată din anul 1992. Ea are ca obiectiv promovarea înţelegerii problemelor legate de dizabilitate şi mobilizarea susţinerii demnităţii, drepturilor şi bunăstării persoanelor cu dizabilităţi.

În lume sunt peste un miliard de persoane cu dizabilităţi.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu