Mesajul secretarului general al ONU, Ban Ki-moon, de Ziua Mondială de combatere a HIV/SIDA

Astăzi, în toată lumea este marcată Ziua Mondială de combatere a HIV/SIDA. Secretarul General al ONU a transmis un mesaj de încurajare pentru omenire:

"Eu susţin pledoaria devotată a activiștilor. Felicit eforturile persistente ale lucrătorilor medicali. Aduc un omagiu atitudinii principiale a apărătorilor drepturilor omului și curajului tuturor celor  care s-au alăturat luptei pentru un progres global împotriva acestei boli.

Liderii mondiali s-au angajat, în unanimitate, să pună capăt epidemiei SIDA până în 2030, ca parte a Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă, adoptate în septembrie. Acest angajament reflectă puterea solidarităţii pentru a crea, dintr-o boală distructivă, una dintre cele mai incluzive mișcări din istoria modernă.

Noi avem multe de învățat din eforturile de a contracara SIDA. Unul câte unul, oamenii s-au ridicat pentru știință, drepturile omului și susţinerea tuturor persoanelor care trăiesc cu HIV. Și în acest mod vom pune capăt epidemiei: mișcându-ne înainte împreună.

Fereastra oportunităților pentru a acționa se închide. Din acest motiv fac apel la abordarea Fast-Track pentru a prioritiza investițiile și pentru a reduce decalajul între necesități și servicii.

Pentru a pune capăt epidemiei și pentru a preveni revenirea acesteia, noi trebuie să acționăm pe toate fronturile. Noi trebuie să facem mai mult decât să dublăm numărul persoanelor care primesc tratament antiretroviral vital pentru a acoperi pe toți cei 37 de milioane de oameni care trăiesc cu HIV.

Trebuie să asigurăm adolescentelor și tinerelor femei accesul la educație și opțiuni reale pentru a se proteja de HIV. De asemenea, trebuie să asigurăm populația cheie cu acces complet la servicii, oferite cu demnitate și respect.

Fiecare copil poate fi născut neinfectat cu HIV de la mame care pot nu numai să supraviețuiască, dar și să prospere. Stoparea SIDA este esențială pentru succesul fiecărei femei, fiecărui copil și pentru strategia globală pe care am lansat-o pentru a asigura sănătatea și bunăstarea femeilor, copiilor și adolescenților în cadrul unei generații.

Atingerea țintelor Fast-Track va preveni noile infecții cu HIV și decesele legate de SIDA, timp în care va fi eliminată stigma și discriminarea legată de HIV.

Aștept cu nerăbdare Întrunirea la nivel înalt a Adunării Generale a ONU din 2016 pe subiectul SIDA ca o șansă critică pentru lume să adere la Fast-Track, pentru a curma SIDA.

Anul acesta, de Ziua Internațională de Combatere a SIDA, să aducem un omagiu tuturor celor care și-au pierdut viețile din cauza acestei boli pentru a ne reînnoi decizia noastră de a lupta pentru dreptate, acces și speranță în întreaga lume".

Potrivit ONU, la nivel mondial, aproximativ 37 de milioane de persoane sunt infectate, iar în fiecare zi apar aproape 7.000 de cazuri noi.

În țara noastră, primul caz de SIDA a fost confirmat în 1987.


loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu