Mesajul MAI: Dacă oferi mită rişti să stai şase ani după gratii

Embed:

Dacă oferi mită rişti să stai şase ani după gratii. Cu acest mesaj, Ministerul de Interne a lansat campania de creştere a transparenţei şi integrităţii inspectorilor de patrulare. Autocolante cu astfel de inscripţii au fost aplicate pe toate maşinile de patrulare.

Inscripţii similare vor putea fi văzute şi la intrarea în Secţiile de poliţie, dar şi în edificiile instituţiilor de stat. Potrivit ministrului de Interne, Dorin Recean, jumătate dintre conducătorii auto care sunt opriţi de inspectorii de patrulare încearcă să dea mită.

"Această campanie înseamnă o colaborare, în primul rând, cu societatea civilă şi noi vrem să aducem acest mesaj tuturor. Pe bord este încleiată o inscripţie pentru a preîntâmpina cetăţeanul, dar şi domnul poliţist care activează zi de zi să cunoască şi să fie în faţa lui că există răspundere penală", a declarat şeful Inspectoratul General de Poliţie, Ion Bodrug.

Inspectorii de patrulare dau asigurări că sunt imuni la încercările unor şoferi de a-i corupe. "Ca începător nu am întâmpinat aşa momente. dacă s-ar întâmpla aş documenta cazul conform legislaţiei", a menţionat inspectorul de patrulare Gheorghe Trohin.

Cu toate acestea, superiorii lor vin cu măsuri suplimentare ca să prevină ispita de a lua bani de la cetăţeni. "Obiectivul nostru este ca fiecare poliţist de patrulare să aibă cameră de luat vederi, aici la piept, şi absolut orice interacţiune între cetăţean şi poliţistul de patrulare să fie înregistrată online şi automat transmisă la centrul de video-monitorizare", a precizat ministrul Afacerilor Interne, Dorin Recean.

La rândul lor, şoferii salută campania Inspectoratului General de Poliţie, dar niciunul dintre nu a recunoscut în faţa camerei că a dat vreodată şpagă poliţiştilor:

"Ne străduim să nu încălcăm legea. Nu am dat mită".

"Nu, nu a fost necesar să dau mită. Cred că o cale legală ar fi mai simplă pentru toată lumea".

Pentru a soluţiona problema, autorităţile îşi propun să doteze poliţiştii cu dispozitive video care să înregistreze toate discuţiile cu cetăţenii.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu