MESAJUL lui Vlad Plahotniuc pentru cei care vor critica iniţiativa de introducere a votului uninominal

Embed:

Sistemul electoral din țară ar putea fi modificat. Partidul Democrat din Moldova inițiază trecerea la votul uninominal pentru alegerile parlamentare. PDM mai vrea ca cetățenii să aibă posibilitatea de a retrage mandatul unui deputat în cazul în care acesta nu și-a respectat promisiunile.

Mai mult, democrații propun ca și diaspora să aibă propriii legiuitori în Parlament.

Iniţiativa de lege privind sistemul de vot uninominal va stârni multe critici în rândul deputaţi doar pentru că "este propusă de Plahotniuc". De această părere este preşedintele PDM, Vlad Plahotniuc

În acest sens, Plahotniuc a transmis un mesaj acestor parlamentari: 

"Da, domnilor politicieni, Plahotniuc vrea ca prin votul uninominal, cetăţenii să-şi aleagă direct, din raion, deputaţii aşa cum aleg primarii. Dar nu să voteze liste de partid cu oameni pe care nu îi cunosc. Da, domnilor politicieni, Plahotniuc vrea ca prin votul uninominal, să le dea posibilitatea cetăţenilor să vă demită din Parlament, dacă în loc să mergeţi printre oameni şi să le rezolvaţi problemele, voi faceţi politică doar prin postări populiste pe Facebook sau vă daţi în spectacol în studiourile de televiziune. Da, domnilor, Plahotniuc vrea ca prin votul uninominal, cetăţenii din Diasporă să-şi aleagă proprii deputaţi în Parlament, din rândurile lor, ca să poate fi auziţi şi ei şi să îşi rezolve problemele. Asta înseamnă control real al clasei politice, asta propunem noi prin sistemul de vot uninominal", a spus Plahotniuc.

CITEŞTE ŞI: REACŢIA şefului statului, Igor Dodon, la iniţiativa PDM privind introducerea votul uninominal

CITEŞTE ŞI: Vlad  Plahotniuc: Diaspora va alege propriii deputaţi în Parlament

CITEŞTE ŞI: Vlad  Plahotniuc: Cetățenii vor putea demite deputaţii în cazul în care aceştia nu-și respectă promisiunile

Scrutinul uninominal presupune că într-o circumscripție electorală va fi ales un singur deputat. Alegătorii nu vor vota o listă propusă de partide, ci un candidat concret. În prezent, votul uninominal este aplicat în Statele Unite, Marea Britanie și Franța.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu