Mesajul lui Klaus Iohannis la aniversarea a o sută de ani de la unirea Basarabiei cu România

Preşedintele Klaus Iohannis a transmis, marţi, un mesaj la aniversarea a o sută de ani de la unirea Basarabiei cu România în care vorbeşte despre "gestul politic şi patriotic care face cinste elitelor vremii" şi despre faptul că, "în clipe de cumpănă, în faţa ameninţărilor şi pericolelor, România a asigurat protecţia Basarabiei", transmite digi24.ro.

”Aniversăm astăzi 100 de ani de la Declaraţia de unire a Basarabiei cu Regatul României. Decizia adoptată de Sfatul Ţării de la Chişinău a fost un gest politic şi patriotic care face cinste elitelor vremii şi tuturor celor care l-au visat şi au lucrat pentru înfăptuirea lui. Este unul dintre acele momente care definesc pentru totdeauna istoria, încălzesc sufletele şi ţin treze conştiinţele, generaţie după generaţie", scrie preşedintele Klaus Iohannis.

Şeful statului face referire la faptul că România anului 1918 "era marcată de o situaţie militară gravă şi se afla expusă unui context internaţional dificil".

"Cu toate acestea, în clipe de cumpănă, în faţa ameninţărilor şi pericolelor din imediata sa vecinătate, fără a pune condiţii ori a aştepta vreo compensaţie, România a asigurat protecţia Basarabiei. Prin proiectele de democratizare şi de reformă economică promise de Guvernul României în 1917, unirea de la 27 martie 1918 a constituit pentru Basarabia nu doar atingerea idealului naţional al românilor de pe cele două maluri ale Prutului, ci şi un atractiv proiect de viitor, o alternativă viabilă la perspectiva sumbră a bolşevizării”, se mai arată în mesajul citat de News.ro.

Klaus Iohannis afirmă că "politicienii anului 1918 au demonstrat înţelegerea oportunităţilor pe care istoria şi contextul internaţional le-au oferit pentru împlinirea aspiraţiilor românilor".

"Un lucru este comun tuturor marilor înfăptuiri ale României din ultimul secol şi jumătate: ele s-au realizat prin asocierea proiectelor noastre cu marile procese europene, prin asimilarea de către societate a valorilor umanismului occidental. Aşa a fost şi în anii Marelui Război, aşa a fost şi în anul Marii Uniri, care a debutat cu unirea Basarabiei cu România", mai spune Iohannis.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu