MESAJUL fostului preşedinte al Curţii Constituţionale la şase ani de când limba română a fost repusă în drepturi în Republica Moldova

Astăzi se împlinesc şase ani de când limba română a fost repusă în drepturi în Basarabia. Mai exact, la data de 5 decembrie 2013, Curtea Constituţională a decis că textul imuabil şi primar al Declaraţiei de independenţă prevalează asupra Constituţiei în cazul unor divergențe.

În acest context, fostul președinte al Curții Constituționale, Alexandru Tănase, a venit cu un mesaj pe pagina sa de Facebook.

"Astăzi se împlinesc 6 ani din momentul când Curtea Constituţională a stabilit că limba română este limbă oficială în Republica Moldova şi că Declaraţia de Independenţă, care stipulează acelaşi lucru, prevalează asupra Legii supreme, adoptate ulterior.

Curtea a reţinut că Declaraţia de Independenţă, fiind parte integrantă a Preambulului Constituţiei, are valoare de text constituţional şi face corp comun cu Constituţia, fiind textul constituţional primar şi imuabil al blocului de constituţionalitate.

Curtea a statuat că, în cazul existenţei unor divergenţe între textul Declaraţiei de Independenţă şi textul Constituţiei, textul constituţional primar al Declaraţiei de Independenţă prevalează", a menţionat Alexandru Tănase.

loading...

Lasă un comentariu