Mesaje încurajatoare de la Bruxelles. Vlad Plahotniuc a discutat despre relaţia Moldovei cu UE

Embed:

Şi președintele PDM, Vlad Plahotniuc, a discutat la Bruxelles despre relația Moldovei cu Uniunea Europeană şi strategia de dezvoltare a țării noastre.

Liderul democraţilor se află şi el într-o vizită în capitala Europei şi are întâlniri cu mai mulți factori de decizie. Ieri, preşedintele PDM i-a asigurat pe liderii grupului Alianței Progresite a Socialiștilor și Democraților din Parlamentul European că reformele dau deja rezultate, iar Guvernul are toată susținerea coaliției majoritare.  

Oficialii europeni au încurajat guvernarea de la Chișinău să continue procesul de apropiere de UE și au spus că salută comunicarea directă cu factorii de decizie, deoarece unii pretinşi prieteni prezintă informaţii eronate despre situaţia din Moldova.

Vicepreședintele grupului parlamentar al Alianței Progresite a Socialiștilor și Democraților, Knut Fleckenstein, i-a recomandat Parlamentului de la Chișinău să continue dezbaterile publice pe marginea proiectului de lege privind trecerea la sistemul electoral mixt.

"Oricare ar fi decizia cu privire la sistemul de votare, ea nu-i va putea mulţumi pe toţi. Cred că este foarte important să se ajungă la un consens, cel puţin, să se încerce. Cred că, după mult timp şi discuţii, a început procesul de implementare a reformelor.", a declarat europarlamentarul PSD Germania, Knut Flecknstein.

Şi deputatul european Victor Boştinaru îndeamnă opoziţia de la Chişinău să coopereze cu majoritatea parlamentară pentru a elabora o legislaţie electorală cât mai bună.

În acelaşi timp, el i-a criticat pe exponenţii taberei adverse care cer ca ţara noastră să fie lipsită de finanţările europene dacă va fi schimbat sistemul electoral.

"A dori să faci rău ţării tale mi se pare extrem de periculos. Iar pe de altă parte, nu cred că trebuie să folosim o muniţie nucleară împotriva propriei ţări", a comunicat europarlamentarul PSD România, Victor Boștinaru.

"Am apreciat eforturile pe care le fac premierul şi preşedintele pentru dezvoltarea socială şi economică a ţării lor. Noi vom face tot ceea ce ne stă în puteri pentru a oferi sprijin financiar din partea instituţiilor europene.", a afirmat liderul grupului social-democraţilor din PE, Gianni Pittella.

Şi vicepreședinta grupului Alianța Liberalilor și Democraților pentru Europa din Parlamentul European, Norica Nicolai, a evidențiat că Uniunea Europeană nu poate să impună unui stat un anumit sistem de vot și nu trebuie să condiționeze asistența macrofinanciară pentru Moldova cu păstrarea actualului sistem electoral.

Vlad Plahotniuc a declarat că se va ţine cont de recomandările Comisiei de la Veneția înainte ca documentul să fie votat în lectura a doua.

Liderul PDM le-a prezentat partenerilor europeni și proiectul privind interzicerea propagandei rusești, evidențiind că este o măsură vitală pentru securizarea spațiului informațional al Moldovei.

Potrivit PDM, inițiativa a fost privită cu deschidere de către liderii politici din Parlamentul European, care au precizat că Uniunea Europeană nu dorește ca Moldova să se certe cu Rusia, dar încurajează Chișinăul să-și apere propriile interese.

Deputatul Cristian Preda din grupul Popularilor Europeni a susținut necesitatea stopării propagandei și dezinformării ruse în Republica Moldova şi a declarat că cetățenii moldoveni trebuie să cunoască despre avantajele procesului de integrare europeană.

În luna iulie, în Parlamentul European va fi organizată o dezbatere pe tema dezinformării și propagandei, având la bază proiectul de lege propus de Partidul Democrat.

 

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu