Mesaje electorale de la reprezentanţii Bisericii? Preoţii le recomandă cetăţenilor să îi sancţioneze pe guvernanţi la viitoarele alegeri

Feţele bisericeşti revin la Legea privind egalitatea de şanse. Un grup de iniţiativă al preoţilor ortodoscşi, din mai multe raioane ale ţării, a adresat un apel către cetăţeni, în care le cere moldovenilor să sancţioneze actuala guvernare la următorul scrutin parlamentar.

Preoţii au reiterat avertismentele episcopului de Bălţi şi Făleşti, Marchel, cu privire la pericolele pe care le-ar prezenta Legea privind egalitatea de şanse şi au cerut convocarea unei adunări generale a feţelor bisericeşti şi a creştinilor ortodocşi.

„Noi, preoţii episcopiei Bălţi, în frunte cu episcopul Marchel, declarăm că guvernarea dă dovadă de un comportament anticreştin, majoritatea cetăţenilor a fost îngenuncheată în mod barbar în faţa minorităţilor sodomite. Pentru prima dată în istoria ţării, guvernarea a legiferat păcatul homosexualităţii. La toate se adaugă şi sprijinul justiţiei moldoveneşti acordat minorităţilor sexuale. Multe regrete ne-a adus anul 2012, probabil a fost unul dintre cei mai tragici ani ai istoriei. Biserica a fost supusă unor atacuri şi persecuţii pe alocuri mai drastice decât cele din perioada sovetică, a fost impusă să cedeze din demnitatea sa. Considerăm că populaţia ţării ar trebui să se gândească de pe acum la modalităţile de sancţionare a clasei politice, la viitoarele alegeri. Iar biserica să se mobilizeze de urgenţă într-o adunare generală, pentru a decide paşii de mai departe. Cum a fost în 2010 adunarea pentru susţinerea religiei în şcoli, aşa să fie şi acum”, a declarat Maxim Guzun, preot din raionul Sângerei.

Feţele bisericeşti îşi văd şi propria vină în faptul că Legea privind egalitatea de şanse a fost aprobată. „Ca ortodocşi, vedem întâi de toate vina noastră. Ne considerăm vinovaţi întâi de toate noi, feţele bisericeşti. Cu un pas înainte şi doi înapoi, recunoaştem că deşi la diferse evenimente defilăm alături de politicieni, în ziua votării nu am putut da dovadă de unitate, să obţinem de la ei anumite cedări, să luăm atitudine faţă de amendamentele la lege, am fost indiferenţi faţă de fraţii noştri hărţuiţi prin judecăţi. Noi, păstorii, ne cerem iertare de la fraţii ortodocşi”, au mai adăugat preoţii.

Totodată, deşi spun că nu îi reproşează nimic mitropolitului Moldovei, Vladimir, membrii grupului de iniţiativă sunt de părere că dacă acesta s-ar fi ţinut de cuvânt atunci când a promis că toţi preoţii vor ieşi la proteste, deputaţii nu ar fi votat legea.

„Părerea mea e că dacă am fi ieşit toţi preoţii din toată Moldova şi măcar 10 % din oameni, în ziua în care era adoptată legea antidiscriminare, deputaţii nu ar fi votat. Noi am fost puţini, dacă am fi ieşit toţi şi am fi protestat, lucrurile ar fi demarat altfel. Mitropolitul Vladimir a spus că dacă nu se va anula legea, vom ieşi toţi şi vom protesta, dar, din păcate, nu a fost aşa”, a precizat clericul Maxim Guzun.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu