MERKEL PIERDE, MACRON ÎNVINGE.Cancelarul german, Angela Merkel, pierde poziția de lider din umbră al Uniunii Europene în fața președintelui francez

Embed:

Cancelarul german, Angela Merkel, pierde poziția de lider din umbră al Uniunii Europene în fața președintelui francez, Emmanuel Macron. Acesta a repurtat o victorie istorică săptămâna asta la summitul liderilor europeni, în urma căruia au fost nominalizate candidaturile pentru funcțiile cheie ale UE.     

Financial Times scrie că Merkel a cedat totul în fața lui Macron, care a pus, practic, mâna pe funcții cheie în blocul comunitar. Mai concret, unul dintre cei mai mari aliați ai politicii europene a președintelui francez, Charles Michel, a ajuns candidat pentru funcția de președinte al Consiliului European, iar conaționala lui Macron, Christine Lagarde, pentru funcția de director al Băncii Centrale Europene. 

Deși Ursula von der Leyen, care este germană, ar urma să ajungă șef al Comisiei Europene, Financial Times scrie că nici aici Merkel nu a învins. Asta deoarece această alegere riscă să aprindă fitilul care detonează butoiul cu pulbere pe care stă alianța de guvernare CDU - SPD de la Berlin.  Tot mai mulți social-democrați germani sunt nemulțumiți de alegerea liderilor europeni.

Mai mult, Sigmar Gabriel, fostul lider al Partidului Social-Democrat din Germania, a declarat că formațiunea ar putea părăsi actuala coaliție cu creștin-democrații lui Merkel, ceea ce ar însemna sfârșitul carierei politice pentru cancelarul german.  Parlamentul European urmează să voteze candidaturile înaintate pentru funcțiile cheie.

Rămâne de văzut dacă Ursula von der Leyen va ajunge până la urmă în funcția de președinte al Comisiei Europene. Asta pentru că majoritatea eurodeputaților l-ar fi preferat popularul european Manfred Webber sau pe socialistul Frans Timmermans în acest fotoliu.

Lasă un comentariu