Merkel dă asigurări Ucrainei: Oferta privind Acordul de asociere cu UE este în continuare valabilă

Cancelarul german Angela Merkel și-a exprimat miercuri regretul, într-un discurs rostit în Bundestag, în legătură cu decizia Ucrainei de a nu semna Acordul de asociere cu Uniunea Europeană, dând însă asigurări că oferta este în continuare valabilă, informează agerpres.ro.

"Regret decizia președintelui Ianukovici de a nu semna sau cel puțin de a nu semna pentru moment Acordul de asociere între Ucraina și Uniunea Europeană, însă "oferta rămâne pe masă"" , a declarat Angela Merkel în Bundestag, înainte de Consiliul European din 19-20 decembrie.

Cancelarul german a mai declarat că UE va examina cu atenție acordurile economice cu Rusia semnate de președintele ucrainean marți, la Moscova. Acestea prevăd, între altele, o investiție rusă de 15 miliarde de dolari în titluri de stat ucrainene și reducerea cu o treime a prețului gazelor naturale rusești livrate fostei republici sovietice.

Angela Merkel a făcut încă o dată apel să se iasă din situația în care "fiecare decizie luată de către o țară aflată între UE și Rusia este întotdeauna interpretată ca o decizie în favoarea uneia sau alteia".

În ceea ce privește manifestațiile pro-europene ale opozanților președintelui Ianukovici, care au loc în mod regulat în capitala Ucrainei, Merkel i-a cerut Kievului "să garanteze condiții rezonabile dreptului de a manifesta".

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu