Meniuri sănătoase în grădiniţe. Acum alimentaţia copiilor este transparentă pentru părinţi

Meniurile model din grădiniţe au devenit accesibile pentru toţi părinţii. În premieră, Centrul de Sănătate Publică Chişinău a plasat pe site meniul model. Astfel, părinţii pot imprima informaţia şi pot merge la instituţie pentru a vedea dacă se respectă. În caz contrar, aceştia pot cere de la directorul grădiniţei să hrănească copii după meniu stabilit.

Fiecare instituţie este obligată să respecte cantitatea de fructe, legume, terciuri şi carne. Copii spun ce mănâncă în timpul zilei.

"Pentru ce mâncăm măr? - Să creştem mari. - Încă? - Şi puternici şi sănătoşi.- Ce conţin merele? - Multe vitamine".

În grădiniţa numărul 210 din sectorul Centru al Capitalei sunt 370 de copii. Micuţii spun că mâncarea este diversă.

"Eu ieri am mâncat la grădiniţă peşte, mămaligă, salată, borş roşu. Mâncarea de la grădiniţa este foarte gustoasă".

"Mâncăm peşte şi carne, si bem lapte. Lapte cu cacao."

"Îmi place să mănânc varză, măr, şi carne, peşte şi terci. Mâncarea este delicioasă, sănătosă, şi conţină multe vitamine".

Meniul prezentat zilnic părinţilor este în tocmai ca modelul. Totuşi, uneori mai apar înlocuiri a unor produse.

"Deci este în tocmai vedeţi. Paste făinoase cu lapte, paste făinoase cu lapte.- Lapte cu cacao, lapte cu cacao. Prănzul. Supă poloneză cu smântână. - Supă poloneză cu smântână. Nu avem de acum castraveţi şi roşii. "

"Meniul este bătut în cuie, numai că în cazul de faţă nu avem roşii şi castraveţi, dar în rest vedeţi e respectat în tocmai. Meniul acesta nu a fost foarte uşor de elaborat fiindcă am ţinut cont de toate cerinţele şi de vârstă şi de cantitatea şi de normele naturale ce ţine de carne, peşte, legume, fructe", a declarat Raisa Boian, directoarea grădiniţei 210.

Meniul-model a fost obligatoriu încă de la întâi septembrie. Pentru a oferi transparenţă informaţiilor, Centrul de Sănătate Publică Chişinău a publicat varianta online.

"Mi-am dorit aceasta transparenţă fiindcă am avut mai multe solicitări din partea părinţilor. Şi părinţii tot timpul aveau întrebări unde este problema că nu corespunde alimentaţia. Pentru noi contează ca să fie toţi nutrienţii pentru copii în acest meniu care este", a spus Luminiţa Suveică, directorul CSP Chişinău.

Meniul model este întocmit pentru fiecare sector în parte pe un termen de zece zile, după care se repetă. Grădinițele trebuie să asigure zilnic fructe și legume proaspete, pâinea trebuie să fie din făină integrală, iar cantitatea zilnică de crupe, paste făinoase, grăsimi și sare să fie redusă. Mămicile care au contribuit la realizarea meniului spun că astfel sunt mai sigure că copii mănâncă corespunzător.

"Mă bucură foarte mult acum. Discut şi cu colaboratorii din grădiniţa unde merge copilul mei şi ei spun că niciodată în istorie, de când lucrează la acea grădiniţă nu a fost un meniu atât de bun. Sunt mult mai liniştită că copilul meu îţi primeşte, chiar dacă această cantitate este una minimă necesară, dar ea este acoperită. Chiar eram îngrijorată de lipsa fructelor, a legumelor",  a menţionat Ala Revenco, părinte.

Reprezentanţii de la CSP Chişinău pregătesc deja meniul model pentru perioada iarnă - primăvară în care vor fi incluse alte fructe şi o cantitate mai mare de grăsimi.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu