MEMORII DESPRE HOLOCAUST. Un film ce redă soarta evreilor din Basarabia a fost lansat la Chişinău

Embed:

O peliculă care redă soarta evreilor din Basarabia, din anii 40 ai secolului trecut, a fost lansată de curând la Chişinău. Premiera filmului a avut loc în contextul Zilei Comemorării Victimelor Holocaustului. La Centrul Cultural Evreiesc din Capitală, oficiali şi oameni de rând au cinstit memoria evreilor ucişi în perioada celui de-al Doilea Război Mondial.

Filmul de 30 de minute este o producţie realizată de Moldova, în colaborare cu Israel şi Statele Unite. Pelicula urmează să fie difuzată şi în mai multe şcoli.

Participanţi la lansare au privit cu lacrimi în ochi scenele tragice de acum şapte decenii.

"Îl deplâng în această zi pe tatăl meu, care a fost împuşcat în lagărul de la Bolgrad."

"În fiecare an, ne întâlnim în acest centru cultural şi la monument pentru a depune flori."

"Astăzi, împărţim aceeaşi durere, ne aducem aminte de cei care şi-au pierdut viaţa pentru ca astăzi să fie pace în lume."

Printre invitaţi a fost şi secretarul de stat al Ministerului Educației, Culturii și Cercetării, Andrei Chistol.

"Vom avea evenimente care vor fi organizate şi la monumente istorice legate de istoria evreilor şi de Holocaust, vom avea mai multe placate informative care vor fi lansate, instalate pentru a marca acele locuri tragice pentru istoria evreilor şi pentru Holocaust", a declarat Andrei Chistol, secretarul de stat al Ministerului Educației, Culturii și Cercetării.

În data de 29 ianuarie, Parlamentul, Guvernul și Comunitatea evreiască din Moldova vor organiza un șir de activități dedicate Zilei Comemorării Victimelor Holocaustului, inclusiv expoziţii de fotografii şi mese rotunde.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu