Memorie veșnică eroilor! Au fost depuse flori în cinstea celor căzuți în Războiul de la Nistru

Embed:

Victimele războiului de la Nistru au fost comemorate la Chişinău, astăzi, când se împlinesc 24 de ani de la evenimentele tragice. Combatanții, rudele celor căzuți pe front și demnitari de stat au depus flori la monumentul Maica Îndurerată de la Complexul memorial "Eternitate" și au ținut un minut de reculegere. 

Veteranii războiului de la Nistru și-au amintit cum au luat armele în mâini și au pornit la luptă:

"Am fost și contuziat și împușcat. 7 băieți au ars de vii în BTR. Mașinile cele erau cam rele. Ne-au trimis fără arme, fără nimic. Dute și luptă".

"Am apărat independența Republicii Moldova. A fost și groază. Toți împușcau acolo nu se jucau".

"Din păcate, problema conflictului, nu a fost rezolvată. Până astăzi, Transnistria se consideră o parte componentă a Federației Ruse".

Oficialii prezenți la ceremonia de comemorare au declarat că trebuie întreprinse toate măsurile pentru ca evenimentele de atunci să nu se mai repete.

"Conducerea Republicii Moldova, cei care se află la guvernare, indiferent de culoare, indiferent de nume, trebuie să țină minte de fiecare dată cele întâmplate acum 24 de ani. Să tragă lecții de istorie și să facă tot posibilul ca această tânără generație să știe despre război doar din cărți", a relatat președintele Parlamentului, Adrian Candu. 

 "Să încercăm de-acum încolo pe o platformă de dialog, pe o comunicare largă să nu admitem să se repete asemenea conflicte unde să moară oameni", a declarat prim-ministrul, Pavel Filip.

"Atunci în 1992 militarii noștri care și-au dat viața pentru țară au fost trădați de conducerea politică, care a cedat Tighina, Dugăsari, a cedat practic totul Rusiei. Transnistria a apărut datorită celor care conduceau atunci țara", a spus ministrul Apărării, Anatol Şalaru. 

"Orice problemă cât de gravă nu ar fi, politică, conflictuală nu există altă cale de soluționare a acestor probleme decât pe cale pașnică fără a pune în pericol viețile oamenilor", a specificat liderul PDM, Marian Lupu.

Președintele țării, Nicolae Timofti, a lipsit de la eveniment, însă a expediat o declarație presei. Potrivit șefului statului, conflictul armat provocat de forțele separatiste și susținut deschis de Federația Rusă a marcat destinul Republicii Moldova.

"Și astăzi resimțim efectele secesiunii. Istoria le va aranja pe toate la locul lor, dar toată lumea trebuie să știe că noi nu vom renunța niciodată să ne reunificăm țara, pentru că altfel ar însemna să acceptăm o nedreptate", a menţionat Preşedintele Nicolae Timofti.

De dimineață, combatanții care au participat la războiul de la Nistru au depus flori la monumentul lui Ștefan cel Mare. Iar la mănăstirea Sfântul Teodor Tiron din Capitală a fost oficiată o slujbă de pomenire de către Mitropolitul Moldovei, Vladimir.

 

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu