Membrii Consiliului de Circumscripţie din Chişinău atenţionează: Alegerile locale ar putea fi FRAUDATE

Câţiva membri ai Consiliului Electoral de Circumscripţie Chişinău anunţă că alegerile locale din data de 20 octombrie ar putea fi fraudate.

În cadrul unei conferinţe de presă, aceştia au declarat că de vină ar fi listele membrilor birourilor secţiilor electorale din Capitală, aprobate în şedinţa CECE, care nu ar corespunde cu listele făcute publice de Comisia Electorală Centrală. Membrii CECE au anunţat că au sesizat CEC-ul şi Procuratura Generală. În acelaşi timp, reprezentanţii Comisiei Electorale Centrale spun că este vorba despre o eroare tehnică şi nu există niciun temei de fraudare a alegerilor din municipiul Chişinău.

Potrivit legislaţiei, Consiliile Electorale de Circumscripţie trebuie să numească câte trei membri pentru fiecare birou electoral. Acest lucru l-a făcut şi Consiliului Electoral de Circumscripție Electorală Chișinău, însă reprezentanţii acestuia susţin că listele aprobate de ei, nu coincid cu cele publicate de Comisia Electorală Centrală.

"Ca ulterior să constatăm că pe pagina cec.md s-a plasat o altă anexă, cu alte persoane. În asemenea circumstanţe, a fost adusă publicului informaţia despre componenţa nominală a persoanelor, care, de fapt, nu au fost propuse de către cei care sunt desemnaţi", a afirmat membrul Consiliului Electoral de Circumscripţie Chişinău, Igor Chiriac.

Organizatorii conferinţei de presă cred că acest lucru ar putea fi folosit drept motiv ca alegerile din municipiul Chişinău să fie fraudate. 

"Un alt motiv de falsificare a anexei numărul 62 a Consiliului Electoral ar putea fi includerea unor persoane pentru a se falsifica rezultatul votului", a menţionat membrul Consiliului Electoral de Circumscripţie Chişinău, Victoria Spînu.

Pe de altă parte, secretarul general al CEC-ului neagă acest lucru. 

"Regretăm faptul că unii membri ai Consiliului Electoral îşi exercită cu rea credinţă atribuţiile sale şi duc în eroare publicul, or doamna Spînu ieri a participat şi a votat hotărârea Consiliului Electoral, care a atestat existenţa anume a unei erori tehnice. Subliniem publicului că nu există premize se fraudare a scrutinului electoral", a comunicat secretarul Comisiei Electorale Centrale, Maxim Lebedinschi.

Membrii birourilor electorale ale secţiilor de votare sunt desemnaţi de consiliie electorale de circumscripţie, partidele care fac parte din Parlament şi aleatoriu din registrul funcţionarilor electorali.

Deocamdată, Procuratura Generală nu a oferit o reacţie oficială referitor la sesizarea primită.

loading...

Lasă un comentariu