Membrii Comisiei Cultură a Parlamentului au respins raportul de activitate a Consiliului Audiovizualului

Embed:

Deputaţii alianţei PSRM-ACUM vor din nou să ocolească legea. Membrii Comisiei Cultură a Parlamentului au respins raportul de activitate a Consiliului Audiovizualului, pentru anul 2018, şi au propus Parlamentului să-i demită pe membrii CA.

Motivul invocat de aceştia este că reprezentanţii instituţiei au luat mai multe decizii subiective. Codul serviciilor media audiovizuale prevede însă că pe durata mandatului, membrii instituţiei sunt inamovibili, ceea ce înseamnă că nu pot fi destituiţi din funcţie.

" - Comisia a decis să recomande plenului să fie respins şi in corpore să fie demisă toată componenţa Consiliului Audiovizualului. - Membrii CA sunt inamovibili. - Da, ei sunt inamovibili, de aceea, reieşind din faptul că Parlamentul a recunoscut că statul a fost capturat, aceasta ne permite, în principiu, să-i demitem", a spus deputatul PSRM, Adrian Lebedinschi.

Juriştii califică însă noţiunea de "stat capturat", la care a făcut referire Adrian Lebedinschi, drept una politică, care nu poate fi pusă mai presus de lege. Prin urmare, conform legii, membrii CA nu pot fi demişi decât în cazul expirării mandatului, demisiei, condamnării prin hotărâre judecătorească definitivă, pierderii cetățeniei Republicii Moldova, absenței motivate sau nemotivate de la cel puțin şapte ședințe consecutive.

"Motivele sunt foarte clar prevăzute în lege, dacă nu sunt respectate aceste motive, atunci oricare demitere în baza unei declaraţii de ordin politic ori de o altă natură, sigur că nu este întemeiată şi poate fi contestată în procedurile judiciare."

Preşedintele Consiliului Audioviziualului, Dragoş Vicol, nu a comentat decizia deputaţilor, însă la începutul şedinţei comisiei parlamentare a dat de înţeles că asupra instituţiei se fac presiuni politice.

"Orice forţă politică are cel puţin tentație ca să nu zic tentativă, de a-şi fideliza Consiliul Audiovizualului. În practica internaţională, în care majoritatea autorităţilor de reglementare în domeniul audiovizualului, nu sunt obligate să monitorizeze exerciţii cu caracter electoral. Eliminați, vă rog, aceasta prerogativă a Consiliului Audiovizualului, o să vedeţi atât Dragoş Vicol, cât şi alţii, nu vor mai fi interesaţi pentru clasa politică", a spus preşedintele CA, Dragoş Vicol.

Tot, în cadrul şedinţei Comisiei Cultură, deputatul din fracţiunea PPDA, fostul membru al Partidului Liberal Democrat, Maria Ciobanu, şi-a permis din nou să atace jurnaliştii. De această, dată aceasta a lansat mai multe acuzaţii la adresa unui realizator de la postul public de televiziune, Moldova 1.

"Ecaterina Stratan, chiar aseară priveam o emisiune, comportamentul dumneaei, eu nu ştiu, echivalat cu comportamentul unei mahalagioaice. Eu nu ştiu, dumneaei a văzut vreodată Codul Deontologic ori nu l-a văzut?", a spus deputatul PPDA, Maria Ciobanu.

Realizatorul emisiunii, Ecaterina Stratan, care este şi directorul postului public de televiziune, respinge acuzaţiile Mariei Ciobanu.

"Este opinia dumneaei. Vreau să-i spun că Codul Deontologic eu l-am citit şi îl cunosc. Dumneaei şi alţi deputaţi au spus că la "Moldova 1" există cenzură, vreau să spun cu fermitate că cenzură la "Moldova 1" nu există, deoarece toate monitorizările realizate de instituţiile naţionale şi internaţionale arată că "Moldova 1" informează telespectatorul corect."

Anterior, Maria Ciobanu a pornit un adevărat război de cuvinte murdare împotriva jurnalistului şi scriitorului Nicolae Roibu, pe care l-a numit "măscărici", "bădăran" și "căzut în cap din covată la naștere". Totodată, Ciobanu şi-a permis să-l atace, pe Facebook, şi pe editorialistul Victor Nichituş, numai pentru faptul că nu-i sunt pe plac materialele jurnalistice ale acestuia. Mai mult, deputatul a scris că "l-ar trăsni în moalele capului" pentru ceea ce face.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu