Melcii, un deliciu culinar francez, tot mai solicitați în restaurantele din Chişinău. S-au făcut provizii şi pentru microbiştii francezi

Să vină сampionii! Şi asta pentru că mâncarea lor tradiţională, melcii, după care francezii sunt înnebuniţi, este preparată la noi în ţară nu mai rău decât de veritabilii bucătari din Hexagon. Întâmplător sau nu, după ce s-a aflat că vin campionii, în restaurantele din Chişinău care au în meniu melci, tot mai mulţi clienţi comandă aceste delicii.

Mai mult, singurul fermier de la noi care creşte melci spune că, în ultima lună, administratorii a încă două localuri au cerut să le livreze aceste produse şi au solicitat instrucţiuni privind prepararea lor. Bucătarii şefi de la noi dau asigurări că au făcut suficiente provizii pentru microbiştii francezi şi că sunt pregătiţi să-i uimească chiar şi pe campionii mondiali.

Partida ce se va disputa vineri pe stadionul Zimbru va fi transmisă în direct la PRIME TV, de la ora 21:45.

Înainte să ajungă pe mâinile bucătarilor iscusiţi, melcii sunt spălaţi încontinuu, timp de cinci ore, sub un jet puternic de apă, apoi se fierb timp de şase ore.

Melcii se prepară cu unt şi multă verdeaţă, care le oferă un gust special. 

Ulterior, porţia din 12 melci este introdusă în cuptor pentru 10 minute, la o temperatură de 200 de grade.

Câtă vreme se coc melcii, aflaţi că până să ajungă pe farfuriile gurmanzilor moldoveni, melcii sunt crescuţi timp de doi ani la fermă lui Vilen Cebotari - singurul fermier de la noi care livrează astfel de produse restaurantelor de la noi. Bărbatul spune că adecis să crească melci după ce a gustat aceste delicii în Franţa.

"De la început nu am mizat pe piaţa internă, ci pe piaţă vestică", a spus producătorul de melci Vilen Cebotari.

În opt ani, a ajuns să livreze melci crescuţi la Orhei la cinci restaurante de la noi. Producătorul spune că, întâmplător sau nu, după ce s-a aflat că vin campionii francezi la Chişinău, a crescut şi cererea pentru acest produs.

"La noi au apărut în lista clienţilor două restaurante noi. Cred că este legat de venirea microbiștilor francezi. Vor să introducă în meniu melcii şi ne-au rugat să le oferim instrucţiuni privind prepararea acestora", amenţionat producătorul de melci, Vilen Cebotari.

Bărbatul spune că majoritatea melcilor din ferma sa sunt exportați, iar prin intermediari aceştia ajung şi în Franţa. În aceste condiţii, fermierul nu exclude că cineva dintre campioni a gustat deja melci crescuţi la Orhei.

"Francezii sunt atât de gurmanzi în privinţa melcilor, încât pot identifica chiar şi specia din care fac parte", a spus Vilen Cebotari.

10 minute au trecut, aşa că melcii au fost scoşi din cuptor şi au ajuns pe masă într-o farfurie specială. Am fost curioşi să aflăm care este reacţia unui om atunci când gustă pentru prima dată melci.

Este indicat ca mâncarea din melci să fie asociată cu un vin alb.

"Aciditatea să fie balansată şi să nu aibă o fructuozitate vinul mărită, că de altfel se strică gustul la melci. Avem nevoie de un gust mai ierbos", a menţionat chelnerul într-un restaurant de lux, Mihail Macari.

Bucătarul şef al restaurantului prepară, de regulă, până la 4 kg de melci pe săptămână, iar după ce s-a dat sfoară în ţară despre sosirea campionilor şi microbiștilor francezi, cererea pentru acest produs a crescut.

"Îi vom uimi prin faptul că noi, în Republica Moldova, putem găti nu mai rău decât se găteşte la ei în Franţa", a afirmat executive chef, restaurant de lux, Alexandr Julavschi.

Special pentru servitul melcilor a fost inventată veselă şi tacâmuri corespunzătoare: clește, farfurie cu găuri şi furculiţă specială, care începătorilor le dau mari bătăi de cap. 

Dacă sincer, nici nu ştiu ce este mai greu, să joci fotbal sau să mănânci melci. Această cochilie sare mereu din clește, mai ceva ca mingea de pe terenul de fotbal, dar eu sunt perseverentă şi voi mai încerca. Nu este rău, ba din contra, gustos.

Mâncatul melcilor în Franţa are toate şansele să se transforme într-un maraton naţional. Şi nu în zadar, carnea melcilor este săracă în calorii, după proprietăţi seamănă cu peştele, este bogat în proteine. Acest lucru ar putea fi şi secretul succesului campionilor francezi.

"Eu cred că anume din cauză că mănâncă multe porţii de melci au şi ajuns campioni. Pentru că le trebuie multe proteine ca să reziste mult timp să alerge pe stadion", a spus executive chef, restaurant de lux, Alexandr Julavschi.

Partida ce se va disputa vineri pe stadionul Zimbru va fi transmisă în direct la PRIME TV, de la ora 21:45. Să vină campionii!

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu