MEI: Noile prețuri la carburanți, stabilite de ANRE, au fost suspendate

Embed:

Judecătoria Chișinău a suspendat Ordinul ANRE de majorare a prețurilor pentru benzină și motorină, până la emiterea unei hotărâri irevocabile.

Ministerul Economiei și Infrastructurii și Agenția pentru Protecția Consumatorului și Supravegherea Pieței a depus astăzi o cerere suplimentară prin care au contestat în instanța de judecată ordinul nr. 66-a din 10.07.2018, emis de Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică, care prevede majorarea  prețurilor plafon pentru carburanți (cu 39 bani pentru un litru de benzină și 25 de bani pentru un litru de motorină).

Concomitent, s-a solicitat suspendarea acestuia până la emiterea unei hotărâri irevocabile în pricina civilă intentată la cererea de chemare în judecată depusă în 12.06.2018. Astfel, prin Încheierea Judecătoriei Chișinău (sediul Buiucani) din 10.07.2018, a fost suspendat ordinul nr. 66-a din 10.07.2018.

Ținând cont de faptul că cererea de chemare în judecată corespunde exigențelor legale referitoare la cerințele înaintate față de reclamant la depunerea acesteia în instanța de judecată, precum și de faptul că în cazul dat există suficiente temeiuri pentru suspendarea actului contestat, instanța a decis să admită cererea de aplicare a măsurilor de asigurare a acțiunii prin dispunerea suspendării actului administrativ contestat.

„Respingerea cererii reclamanților prin neaplicarea măsurilor de asigurare cerute, cu suspendarea executării actului administrativ contestat, ar veni incontestabil în contradicție cu interesele social-economice ale societății și a membrilor ei, dintre care și consumatorii finali”, se menționează în Încheierea Judecătoriei Chișinău (sediul Buiucani).

Încheierea Judecătoriei Chișinău (sediul Buiucani) se execută imediat, însă poate fi atacată cu recurs la Curtea de Apel Chișinău, în termen de 15 zile de la comunicare.

PUBLIKA.MD amintește că Agenţia Naţională pentru Reglementare în energetică a stabilit astăzi noile preţuri plafon pentru următoarele două săptămâni.

Astfel, pentru un litru de benzină şoferii vor achita 19 lei și 49 de bani, cu 39 de bani mai mult decât până acum. În același timp, un litru de motorină va fi vândut cu 17 lei şi 25 de bani, adică cu 25 de bani mai scump decât prețul actual.

Calculele ANRE, făcute publice, arată că preţurile au crescut din cauza majorării preţului la bursă în ultimele două săptămâni. La sfârşitul lunii mai, ANRE a majorat prețul unui litru de benzină până la 19 și 79 de bani, iar de motorină - până la 17 lei și 75 de bani.

Ministerul Economiei și Agenția pentru Protecția Consumatorului însă au solicitat instanței de judecată să anuleze ordinul, motivând prin faptul că decizia este una ilegală şi nu a fost supusă consultărilor publice. Și premierul Pavel Filip a cerut ANRE mai multă transparență la stabilirea preţurilor.

Guvernul a încurajat instituţia să comunice cu populaţia cât mai deschis la acest subiect.

 

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu