Medvedev a semnat! Rusia APLICĂ taxe vamale la importul mărfurilor din Moldova

Embed:

Premierul Rusiei, Dmitri Medvedev, a semnat o dispoziţie privind aplicarea taxelor vamale la importul mărfurilor din Moldova. În dispoziţie se precizează că taxele vor fi aplicate pentru 19 poziţii tarifare, iar Ministerul de Externe de la Moscova urmează să anunţe autorităţile de la Chişinău despre noile reglementări în comerţul bilateral.

Expertul în politica externă Victor Juc a declarat că decizia autorităților de la Moscova are un caracter politic și urmăreşte schimbarea parcursului european al Moldovei.

''Rusia s-a angajat într-un război economic de proporţii în care Moldovei îi revine un rol important. Miza Federaţiei Ruse este să creeze această nemulţumire în electorat ca la alegeri să voteze acele forţe care să voteze pentru Uniunea Vamală. Desigur că aceste sancţiuni lovesc puternic în economia Moldovei. Rusia nu doreşte consultări. Au luat decizia de a pedepsi Moldova, GeoRgia şi Ucraina pentru că părăsesc spaţiul de interes al Rusiei în favoarea spaţiului european''.

Totodată, expertul consideră că aceste acţiuni ar putea duce la ieşirea Moldovei din spaţiul CSI.

''Nu cred că vor avea schimbări radicale în politicile partidelor. Poate Partidul Democrat va încerca să se repoziţioneze. Toate partidele cu excepţia celor de centru dreapta vor opta pentru sistarea legăturilor cu Federaţia Rusă şi nu exclud că se va solicita ieşirea din CSI. Dacă faţă de Moldova se instituie taxe, cred că poziţiile anti CSI vor spori, deşi mai există migranţii la muncă în Rusia pentru carea optează pentru Uniunea Vamală. Clasa conducătoare din Federaţia Rusă crede că Moldova este un segment geostrategic în calea intereselor sale şi nu vrea să admită parcursul european. Nu este exlus că unele restricţii vor fi limitate'', a menţionat expertul în politica externă, Victor Juc.

Iar economiștii spun că autoritățile de la Chișinău ar trebui să răspundă cu măsuri similare.

''Nu cred că trebuie să acordăm atenţie deosebită. Ceea ce s-a întâmplat anterior a fost mai grav. Embargoul este mai grav. Acţiunile de azi sunt presiuni psihologice asupra Moldovei. Susţinătorii de acolo încearcă să pormoveze politicienii care pleadează pentru Uniunea Vamală. Embargoul este ceva mai serios. Este mai mult o presiune psihologică. În urma aplicării acestor taxele preţurile produselor alimentare vor creşte cu 16%, iar a băuturilor alcoolice cu 30%. Autorităţile trebuie să pună embargo la produsele lactate şi alcoolice din Rusia'', a declarat expertul economic Viorel Gârbu.

Dispoziţia autorităților de la Moscova privind aplicarea taxelor vamale la importul mărfurilor din Moldova va intra în vigoare după 30 de zile de la publicare. Săptămâna trecută, Ministerul Dezvoltării Economice de la Moscova a elaborat un proiect de hotărâre cu privire la anularea taxei zero la importul produselor din țara noastră, inclusiv carne, vinuri, fructe şi cereale.

 

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu