MEDICII VOR SIGURANŢĂ. Doctorii din spitale sunt tot mai des agresaţi fizic și insultați de pacienţi

Embed:

Tot mai mulți medicii trag un semnal de alarmă şi susţin că nu se simt în siguranţă în spitale. Doctorii afirmă că, pe lângă insultele bolnavilor, uneori sunt agresaţi fizic de pacienţii nemulţumiţi. Una dintre victime este şi Irina Cobzari, pediatru la Spitalul municipal nr. 1 din Chişinău. Medicul povestește că acum doi ani, tatăl unui pacient a lovit-o până ea și-a pierdut cunoștința.

"M-au bătut. Am făcut comoție cerebrală. Trei săptămâni am stat internată în spital. Trebuie să existe o lege, care să apere medicii", a declarat PKA_BURT Irina Cobzari, medic pediatru.

"Nu sunt protejați medicii așa cum ar trebui. Să fie o legislație", a spus Vera Rusu, vicedirectoare Asociaţia medicală Buiucani.

Despre importanţa elaborării unei legi privind siguranţa medicilor şi înăsprirea pedepselor pentru cei care îi atacă a vorbit şi deputatul democrat Petru Știrbate.

"Cred că ar fi bine un al doilea pas, securizarea angajaților. Ulterior, trebuie să revenim prin liga medicilor, cred că legea malpraxisului și important să ridicăm și noi în sine prestigiul medicului", a menționat Petru Știrbate, deputat PDM.

Cu agresiunea pacienţilor se confruntă nu doar specialiştii din spitale.

"Mă întâlnesc foarte des atunci când la locul de lucru este bruscat un medic. Îmi pare foarte rău, trebuie să lucrăm la legi pentru ca medicii de familie, medicii să fie protejați", a spus Melania Doruc, şefa Centrului de Familie nr. 6 Buiucani.


Medicii spun că din cauza acestei probleme, dar şi a salariilor mici din domeniu, mulţi colegi părăsesc sistemul.

"Noi avem 82 de medici de familie, Fiecare medic de familiei, conform regulamentului trebuie să aibă două asistente medicale. Noi nici pe departe nu avem două. Avem doar o asistentă medicală", a zis Liliana Iașan, şefa Aosicaţiei medicale din Buiucani.

Săptămâna trecută, un medic al Spitalului municipal nr. 1 care a fost bătut de soțul unei paciente. Acum, Ala Valenga spune că este gata să plece din sistem. Ea a povestit că a fost lovită cu pumnii și piciorele. Bărbatul a devenit violent după ce a aflat că soția sa, care suferea de inimă, a murit la spital. În urma incidentului, medicul a fost internat la Urgenţă cu o comoție cerebrală și câteva coaste rupte.


loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu