Medicii şi farmaciştii începători, încurajaţi să lucreze în sate. Vor primi o indemnizaţie unică mai mare

Embed:

Indemnizația unică pentru medicii şi farmaciştii începători, care vor merge să lucreze în sate, va crește cu 50 la sută. Ministerului Sănătăţii propune ca tinerii specialişti să primească 45.000 de lei, cu 15.000 mai mult decât în prezent.

Iar pentru specialiştii cu studii medii alocaţia unică va creşte până la 36.000 de lei. Proiectul de majorare a indemnizaţiei a fost aprobat astăzi de Cabinetul de Miniştri.

Prima tranşă va fi oferită tinerilor specialiști după prima lună de activitate. Aceasta va fi de 11.000 de lei pentru medici şi farmacişti şi 9.000 de lei pentru asistenţii medicali. Restul banilor vor fi acordaţi în următorii trei ani de activitate.

În prezent, cei mai mulţi absolvenţi ai Universităţii de Medicină refuză să meargă în sate din cauza salariilor mici şi a condiţiilor proaste de muncă.

De exemplu, la Centrul de sănătate din satul Morozeni, raionul Orhei, sunt patru medici, dintre care doi sunt pensionari.

Fiodor Riacev lucrează în această localitate de peste 40 de ani.

"Meseria îmi este ca un stimulent pentru sănătate. Este mare nevoie de medici tineri. Din lipsă de specialişti, noi suntem nevoiţi să muncim mai mult", a declarat medicul Centrului de Sănătate Morozeni, Fiodor Riacev. 

Ultimii specialiști au fost angajați acum 18 ani. Administraţia centrului de sănătate speră că de acum încolo tinerii medici vor fi stimulaţi să vină la muncă în sate.

"Cred că cu implementarea proiectului dat, cu ajutorul și susținerea statului, poate oamenii, să aibă unde munci, unde trăi, e esențial suportul dat", a declarat şeful interimar al Centrului de Sănătate Morozeni, Pavel Panfelii.

Și localnicii simt lipsa tinerilor specialişti.

"M-aș bucura chiar să văd un specialist bun, tânăr. Satul e mare."

"Cred că sunt cu mult mai sârguincioși, cred că într-un timp relativ mai scurt o să deservească toți pacienții. Cred că o să aibă o atitudine cu mult mai bună."

Anual, Universitatea de Medicină scoate peste 300 de tineri specialişti, dintre care doar fiecare al doilea se angajează în spitalele din ţară.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu