Medicii nu exclud izbucnirea unei EPIDEMII de gripă în ţară

Embed:

Medicii nu exclud izbucnirea unei epidemii de gripă în ţara noastră. În aceste condiţii, specialiştii Centrului Naţional de Sănătate Publică susţin că vaccinarea rămâne cea mai sigură metodă de prevenire a gripei. Atenţie, însă, vaccinul antigripal nu ne protejează sută la sută de orice răceală. Poate astfel se explică şi de ce, bunăoară, mulţi oameni aleg să mănânce usturoi, în loc să se vaccineze.

Până în acest moment au fost folosite deja 95 la sută din cele 100 de mii de vaccinuri puse la dispoziţie gratuit de Compania Naţională de Asigurări în Medicină. Dar se pot îmbolnăvi de gripă nu doar persoanele din grupa de risc.

"Chiar dacă facem acest vaccin, eficacitatea lui e de circa 85%, protejează total. Restul pot face o mică răceală sau infecţie", a precizat Constantin Spânu, vicedirector CNSP.

Cine îşi permite să cumpere vaccinul, speră să fie imunizat total, că doar de aceea a plătit 90 de lei pentru o fiolă.

"Vor ca vaccinul să-i protejeze complet. De toţi viruşii care sunt. Ne întreabă dacă protecţia este 100%, dacă nu vor răci deloc. Nu prea vine lumea să se vaccineze. S-au vaccinat mai mult în lunile de toamnă, acum câte un caz sporadic, unul pe zi poate să intre", a menţionat Maia Guţan, medic-şef la Centrul de Vaccinare.

Afirmaţiile medicului sunt susţinute şi de unii locuitori ai Capitalei. Iată ce au spus ei:

"Nu m-am vaccinat şi nici nu am auzit să apară vreo necesitate. Ca să mă protejez, mă îmbrac în haine groase."

"Nu m-am vaccinat, nici nu o voi face, pentru că nu cred în gripă, în aceste vaccinuri."

"Usturoi mâncăm, atât. Izvar bem."

Datele oficiale arată că până în prezent au fost confirmate de laborator 12 cazuri de gripă.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu