Medicii moldoveni atenționează: Fiți precauți, după ce ați fost înțepați de vreo insectă. Ce trebuie să faceți imediat

Înțepăturile pot provoca stări grave de sănătate, mai ales în perioada de vară, când insectele se înmulțesc rapid, iar oamenii petrec mai mult timp în aer liber.

Centrul Național de Asistență Medicală Urgentă Prespitalicească scrie că în ultimele 24 de ore au fost înregistrate 14 cazuri de urgențe datorate înțepăturilor de insecte, printre care și un caz de șoc anafilactic la venin de albine.

Șapte oameni au fost transportați la spitale, anunță CNAMUP într-un comunicat de presă.

În majoritatea cazurilor, înțepăturile de insecte se manifestă printr-o ușoară înroșire a pielii, usturime și umflături minore. Uneori, înțepăturile de insecte cauzează reacții alergice severe. Cele mai periculoase sunt înțepăturile de albine sau viespi, care se manifestă printr-o reacție locală cu umflarea pielii în locul de înțepătură, înroșire și mâncărime.

În situațiile mai severe pot apărea și alte simptome precum: dificultăți de respirație, tumefierea buzelor sau pleoapelor, amețeală, bătăi de inimă accelerate, urticarie, greață, vomă, pierderea cunoștinței. Aceste simptome sunt caracteristice șocului anafilactic și reprezintă o urgență medicală majoră care necesită intervenție imediată.

MEDICII ATENȚIONEAZĂ: Simptomele caracteristice anafilaxiei se pot declanșa brusc sau pot apărea la câteva ore distanță.


Tratamentul reacțiilor alergice cauzate de înțepăturile de insecte variază în funcție de severitatea reacției și locul înțepăturii. Chiar dacă înțepătura nu pare a fi gravă și simptomele sunt locale, trebuie să fiți vigilenți și să observați orice modificare a stării de sănătate. 

Solicitați ajutorul medicilor și în cazul în care o persoană a fost înțepată simultan de mai multe insecte (în special de albine și viespi) sau dacă înțepătura s-a produs la nivelul feței, gâtului sau a gurii. 

CE TREBUIE SĂ FACEȚI DACĂ AȚI FOST ÎNȚEPAT:

În cazul înțepăturilor de viespe sau albine, îndepărtați cu grijă acul insectei, dacă a rămas la locul înțepăturii și dacă este posibil. Orice întârziere poate crește cantitatea de venin care vine în contact cu organismul.

Simptomele de durere și umflare locală se ameliorează prin aplicarea unei comprese reci, administrarea unui antihistaminic (Suprastin) și aplicarea unui corticosteroid pe zona afectată (creme cu corticosteroizi).

Persoanelor alergice și copii trebuie să consulte imediat un medic.

loading...

Lasă un comentariu