Medicii moldoveni ar vrea să muncească în România sau Italia, deşi cei mai mulţi au plecat în Ucraina şi Rusia

Embed:

Dacă ar avea ocazia, cei mai mulţi medici din ţară ar pleca să muncească în străinătate. Potrivit unui studiu efectuat de Ministerul Sănătăţii, în 20 de ani, sistemul medical din Moldova a rămas fără 40 la sută din specialişti.

Conform raportului Ministerului Sănătăţii, cei mai mulţi medici care au plecat din Moldova în perioada 2007-2011, au ales să profeseze în ţări din fosta Uniune Sovietică.

Aproape 13.000 s-au angajat în spitale din Ucraina. În jur de 10.000 au preferat instituţiile medicale din Rusia. Totodată, peste 3.000 au optat pentru Statele Unite ale Americii, iar mai mult de 1.000 s-au aranjat în Germania.

Acelaşi studiu atestă că, în 2012, cei mai mulţi medici care ar avea ocazia să plece, şi-ar dori să se stabilească în România. În topul preferinţelor urmau Italia, Germania şi Franţa.

Criza economică din Spania şi Portugalia a redus din numărul medicilor moldoveni care şi-au propus să ajungă în aceste ţări. Autorii cercetării constată că o situaţie similară este şi în sistemul de sănătate din multe ţări ale Uniunii Europene.

Până în 2020, deficitul de cadre medicale ar putea fi de un milion de oameni.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu