Medicii de familie din Moldova vor putea să-şi deschidă, în premieră, cabinete personale

Embed:

Medicii de familie vor putea să-şi deschidă cabinete personale, la fel ca în ţările europene. Cheltuielile vor fi acoperite de Compania Națională de Asigurări în Medicină. Încăperile vor fi puse la dispoziţie de către autoritățile locale, iar CNAM va oferi finanțări în funcție de numărul de pacienți, dar și de serviciile prestate suplimentar. Prevederile se regăsesc în reforma medicinii primare, aprobată vineri de Guvern, care vine să ofere mai multă autonomie pentru doctori.

"Prin acest proiect credem să rezolvăm mai multe probleme cu care cu care ne confruntăm în acest sistem, un venit mai mare al medicului pe de o parte, pe de altă parte o calitate a serviciilor mult mai ridicată decât este acum", a declarat premierul Pavel Filip.

Ministrul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Svetlana Cebotari, a menționat că reforma va fi implementată în primul rând în satele unde lipsesc medicii de familie.

"Asigurarea sectorului rural cu medici de familie și anume prin sporirea atractivității profesiunii medic de familie, creșterea calității serviciilor medicale pentru populație în sectorul asistenței medicale primare, sporirea încrederii pacientului în medicul de familie", a menționat Svetlana Cebotari, ministrul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale.

Potrivit autorităţilor, libera practică va exista în paralel cu sistemul existent. Implementarea proiectului va asigura condiţii mai bune de activitate pentru medicii de familie, va optimiza cheltuielile sistemului de sănătate și va îmbunătăți calitatea serviciilor medicale.

În prezent, salariul mediu al unui medic de familie este de 4500 de lei. Tinerii care acceptă un loc de muncă la sate mai primesc de la stat o locuință și o indemnizație unică de 45 de mii de lei.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu