Medicii atenţionează: Începe sezonul de gripă şi viroze. Ce trebuie să facem pentru ca să nu ne îmbolnăvim

Agenția Națională pentru Sănătate Publică atenţionează că începe sezonul de gripă şi viroze. Până în prezent au fost investigate la prezența virusurilor gripale și non-gripale 8 persoane cu infecții respiratorii virale acute, rezultatul fiind negativ și pozitiv în cazul altor 5 persoane la virusurile non-gripale.

Nu au fost înregistrate cazuri de gripă sezonieră. Ponderea cazurilor SARI constituie 2,2% din numărul total de internări, indiferent de cauză, în IMSP teritoriale, iar ponderea cazurilor IACRS cu spitalizare, constituie 3,0%.

Gripa este o infecție respiratorie extrem de contagioasă provocată de virusuri gripali de tip A, B și C, care se transmit de la persoană la persoană direct (tuse sau strănut) și indirect (prin obiecte proaspăt contaminate – batistă, prosop, veselă, sau prin mâini murdare). Această infecție are o răspândire globală cu riscul de a provoca epidemii sau chiar pandemii.

Sursa de agent patogen este omul bolnav cu forme clinice tipice și atipice (subclinice, asimptomatice), care elimină virusul prin aerul expirat, la finele perioadei de incubație și primele semne de boală. Perioada de incubație variază de la 1 la 7 zile, mai frecvent 1 – 2 zile. Eliminarea virusului încetează, practic, peste 5 – 10 zile de la debutul bolii. Nu există purtător cronic de virus.

Gripa se manifestă prin: febră, frisoane, astenie marcată, mialgii și/sau artralgii difuze, cefalee, dureri în globii oculari (la mișcări sau la apăsare), rinoree sau nas înfundat, tuse, dureri în gât, iar unii oameni pot avea vărsături și diaree, deși acest lucru este mai frecvent la copii decât la adulți.

Lasă un comentariu