Medicamentele gratuite, destinate pacienților cu hepatită, au ajuns la Chișinău. Câte persoane vor beneficia

Embed:

Aproape trei mii de pacienţi, care suferă de hepatită virală cronică, vor benificia de tratament gratuit.

Un lot de medicamente, procurat de Ministerul Sănătăţii, a ajuns, astăzi, la Spitalul de Boli Infecţioase „Toma Ciorbă” din Capitală, iar în următoarele zile preparatele vor fi livrate şi în alte instituţii medicale din ţară. Preparatele au  fost verificat de către Ministrul Sănătății, Ruxanda Glavan, împreună cu o comisie specializată.

În acest an, pentru prima dată, Ministerul Sănătății a reușit să mărească de şapte ori numărul pacienților care urmează să fie trataţi gratuit.

Specialiştii susţin că preparatele pentru tratarea hepatitei cronice virale C, B și Delta au fost procurate din Egipt și Bangladesh şi asigură tratarea pacientului în proporție de 90 la sută.

"Toate produsele au fost verificate sunt de calitate şi au un istoric de tratament pozitiv pe piaţa internaţională. Tratamentele acestea sunt noi pe piaţa Republicii Moldova", a spus Ivan Antoci, director al Centrului de Achiziţii în Sănătate.

Tratamentul este gratuit, iar pentru a beneficia de acest serviciu, pacienţii trebuie să se adreseze la medicul de familie.

"Avem la moment depuse 1200 şi ceva de dosare depuse în cadrul Comisiei. O mie de pacienţi au deja deciziile. Deciziile sunt pozitive 99 la sută. Sunt foarte puţine cazuri când venim cu refuz", a precizat Doina Rotundu, preşedintele Comisiei de Iniţiere a Tratamentului.

Până la sfârșitul anului, medicamentele vor ajunge în toate raioanele din țară.

"Toate medicamentele pe care le-ați văzut aici, conform listelor de distribuție și deciziilor pe nume de pacient, vor fi distribuite în toate raioanele Republicii Moldova. Vom face acest lucru pentru a evita deplasarea inutilă și suplimentară a pacientului către această farmacie, pentru comoditatea lor", a delcarat ministrul Sănătății, Ruxanda Glavan.

În prezent, la evidența medicilor se află aproape 26.000 de bolnavi de hepatita B,  peste 13.000 cu hepatita C şi 1.500 de moldoveni cu hepatita delta.  

Pentru cumpărarea acestor medicamente au fost alocate 35 de milioane de lei, bani prevăzuţi pentru realizarea Programului Național pentru combaterea hepatitelor pentru anul 2016. 

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu