MĂSURI DRASTICE. Cum sunt pedepsiţi şoferii şi pietonii care utilizează gadgeturi în timp ce sunt în trafic

Embed:

Utilizarea telefoanelor mobile sau a căştilor în trafic sunt factori care provoacă anual zeci de mii de decese. Potrivit unui raport al Asociației privind siguranța autostrăzilor, în 2017, în Statele Unite au murit aproape şase mii de pietoni din aceste cauze.

Pentru a descuraja pietonii, dar şi cicliştii să utilizeze gadgeturile în timp ce sunt în trafic, autorităţile din statul american California au impus din 2016 amenzi de 160 de dolari. Sancţiuni similare există şi în Lituania, unde pietonii sunt amendaţi cu 40 de euro dacă folosesc telefonul mobil în timp ce traversează strada. Alte ţări au recurs la metode mai ingenioase.

La sfârşitul anului trecut, într-o intersecţie din Tel Aviv, Israel, a fost instalat un semafor care proiectează lumina pe trotuar, astfel că persoanele concentrate la telefoane observă imediat momentul în care semaforul e verde.

În Coreea de Sud, există o aplicaţie pentru telefon care îi avertizează pe pietoni atunci când se apropie o maşină, astfel încât să reacţioneze la timp. Şi China luptă cu pietonii dependenţi de gadgeturi. Un sistem de camere de luat vederi observă pietonii care traversează pe roşu sau prin locuri nepermise. Imaginile rulează pe ecrane uriaşe în intersecţii, iar cu ajutorul unui program de recunoaştere facială, oamenii sunt identificaţi şi amendaţi, iar notificarea e transmisă prin SMS. Tot în această ţară au fost instalate la ambele capete ale trecerii de pietoni nişte dispozitive care pulverizează jeturi de apă spre cei care traversează strada pe roşu.

Unele ţări iau măsuri şi împotriva şoferilor care utilizează mobilele în timp ce conduc. Ministerul de Interne din România analizează un proiect de lege prin care conducătorii auto care vorbesc la telefon şi cei care doar îl ţin în mână riscă să rămână fără permis pentru 30 de zile, în timp ce Marea Britanie vrea să introducă închisoarea pe viaţă pentru cei care provoacă accidente mortale din cauza gadgeturilor.

Măsuri drastice a pregătit şi Franţa. Conducătorilor auto din această ţară le este interzisă utilizarea telefoanelor mobile chiar și atunci când maşina e staţionată. Excepţie fac şoferii care se află în parcare.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu