MĂSURI DE URGENŢĂ din cauza URGIEI ALBE. Zăpada şi viscolul s-au dezlănţuit în Moldova. Cum se circulă pe drumurile din țară

E iarnă grea în Moldova. De noaptea trecută, ninge fără oprire. Drumarii au, de departe, cea mai complicată misiune. Ei lucrează de zor la deszăpezire. În ajutorul lor, a fost scoasă armata. Jurnaliştii Publika TV vă prezintă în amănunte situaţia creată de ninsorile abundente. 

Drumarii au ieşit pe traseu cu sute de utilaje pentru deszăpezirea şoselelor. Au fost ajutaţi şi de militarii armatei naţionale care au intervenit pentru scoaterea vehiculelor blocaţi în nămeţi. Aproape 460 de copii din şase raioane nu au putut ajunge astăzi la şcoală din cauza ninsorilor. La Troiţa Nouă, Anenii Noi şi pe traseul spre Leuşeni sunt restricţii de circulaţie pentru camioane. De la 7 dimineaţa, peste 1100 de tone de antiderapant au fost împrăştiate pe şoselele din ţară.

Conducerea IGP a triplat numărul de agenţi aflaţi la datorie.

"Peste o mie de poliţişti sunt implicaţi atât pe traseele naţionale, cât şi inspector de sector în localităţile rurale pentru a acorda ajutor cetăţenilor care nimeresc în dificultate. Pe parcursul ultimelor 24 de ore poliţia a acordat ajutor la peste 700 de persoane care au nimerit în dificultate", a declarat Gheorghe Cavcaliuc, şef adjunct Inspectoratul General al Poliţiei.

În unele cazuri, poliţiştii au dezgropat la propriu maşinile care s-au împotmolit în zăpadă. Printre cei care au avut nevoie de ajutor a fost şi un bărbat din Ucraina. Pentru a se încălzi, inspectorii moldoveni l-au servit cu o ceaşcă de ceai.

"Bună ziua, Poliţia Moldovei. Suntem din Ucraina. Vă mulţumesc frumos".

Primăria Capitalei cere ajutorul autorităţilor centrale pentru a interveni în forţă la deszăpezirea străzilor din Chişinău. Solicitarea a fost făcută cu puţin timp în urmă de viceprimarul Capitalei, Nistor Grozavu în cadrul şedinţei celulei de criză.

De asemenea, ministrul Economiei şi Infrastructurii, Chiril Gaburici, a cerut şi militarilor, ca în comun cu salvatorii, să intervină în situaţiile în care oamenii rămân blocaţi din cauza ninsorilor. 

"Dacă nu ar fi poliţia, în genere, nu cred că am putea face această deszăpezire. Sunt echipaje care însoţesc şi noi numai reuşim un drum magistral să îl curăţim şi din urmă trebuie să intervenim încă odată. De aceea rugăm, domn ministru, dacă este aşa posibilitate să ne ajutaţi cu tehnică specială, chiar şi lucrători care ar putea să ne ajute în alte lucrări de deszăpezire", a declarat Nistor Grozavu, viceprimarul Capitalei.

Totodată, Codreanu i-a îndemnat pe locuitori să nu blocheze intrarea în curți cu mașinile, pentru ca utilajele să poată să le curețe în această noapte.

"Începând cu orele 22:00 vor fi implicate 63 de mecanisme. Este suficient material antiderapant în zăpada care se află pe carosabil pentru a nu îngheța pe timpul nopții. Sperăm să nu dăm greș în toate calculele și spre dimineață să avem un oraș curat", a spus Nistor Grozavu, viceprimarul Capitalei.


"Dl. Grozavu, o să ne implicăm și o să vă ajutăm. O să vă rugăm, tot ce ține de necesitățile dvs. informația să vină centralizat la celula de criză și noi de aici o să distribuim la Ministerul Apărării, Ministerul de Interne și alții care trebuie să se implice și unde trebuie să se implice", a menționat ministrul Economiei și Infrastructurii, Chiril Gaburici.

Până la amiază, doar în Chişinău au fost împrăştiate 660 de tone de material antiderapant, printre care şi sare lichidă. De asemenea, poliţia a intervenit pentru a fluidiza traficul în zonele unde s-au format ambuteiaje. Iar primarul interimar, Ruslan Codreanu, a mers să verifice personal starea drumurilor.

"Cu succes a fost deblocată strada șoseaua Hîncești. Mașinile circulă regulamentar."

Mai mulţi oameni nu au putut rămâne indiferenţi şi au ieşit să cureţe zăpada de pe trotuare din preajma caselor lor.

"Este foarte frumos. Mă bucur că a venit iarna în sfârşit. Ne pune oleacă la muncă".

În pofida problemelor provocate de ninsoare, oamenii se bucură de peisajul de poveste.

"Demult am aşteptat să ningă aşa frumos. Puţine probleme sunt, dar ne bucurăm".

"– E ceva plăcut? – Sigur că e plăcut. E omăt, sunt amintiri."

"Demult nu a fost aşa. Este foarte frumos. Interesant. Este foarte frumos, este foarte plăcut. Asta este iarna adevărată".

Din cauza drumurilor întroienite, troleibuzele spre Sângera și Stăuceni și-au scurtat itinerarul până la intrarea în cele două localităţi, iar autobuzul nr. 31, spre Vadul lui Vodă, îşi încheie ruta la Budeşti. Şi autobuzele de pe linia 46 circulă doar până la intrarea în Ghidighici.

În ajutor locuitorilor Capitalei a venit şi Inspectoratul General de Carabinieri. Carabinierii au instalat un pat, câteva mese şi scaune, dar şi o bucătărie improvizată. În mare parte cei care au trecut pragul cortului au cerut un ceai cald.

"- Pur şi simplu aşteptam şi m-a invitat băieţii, carabinierii la un ceai, e plăcut."

"Da e bună iniţiativa de a ajutora pe cei care au nevoie de a se încălzi de a simţi un sprijin al autoritărţlor."

"Cortul este deschis de la orele 9:00 până la orele 16, sau 18, o să vedem cum o să fie codul galben. Sunt invitaţi şi alţii trec din curiozitate mai mult şi vin şi se încălzesc", a declarat Marcel Agachi, locotenent-colonel Brigada nr.1 a Inspectoratului General de Carabinieri.

Totodată, o echipă de medici acordă ajutor persoanelor care au febră sau hipotermie.

"În caz când persoanele prezintă acuze i se măsoară tensiunea arterială, temperatura, dacă este necesar se acordă ajutorul medical, dacă sunt indicaţii se solicită asistenţa medicală specializată", a spus Eugenia Sîli, medic din cadrul Inspectoratului General de Carabinieri.

Cortul de prim-ajutor va fi deschis şi mâine.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu