MĂSURI DE SUSȚINERE. Chicu: Plăţile pentru credite ar putea fi AMÂNATE

Embed:

Plăţile pentru credite ipotecare ar putea fi amânate pentru câteva luni, din cauza situaţiei de răspândire a coronavirusului de tip nou. O astfel de posibilitate va fi discutată cu reprezentanţii băncilor comerciale din ţară. Anunţul a fost făcut astăzi de premierul Ion Chicu, după tradiţionala şedinţă tripartită de  la Reşedinţa de Stat unde participă, pe lângă premier, şi preşedintele Parlamentului, precum şi şeful statului.  

"O să avem o discuţie cu unele bănci comerciale, să le propunem să amâne ratele bancare, să amâne plăţile pentru creditele ipotecare pe câteva luni, ca în această perioadă această presiune să nu stea asupra beneficiarilor, de exemplu "Prima Casă" sau altor persoane, care au credite ipotecare", a declarat premierul, Ion Chicu. 

Între timp, băncile se abţin să dea un răspuns la această propunere a premierului.

Postul nostru de televiziune a vorbit la acest subiect cu reprezentanţii a mai multor instituţii financiare din ţara noastră. Deocamdată, doar reprezentanţii a două bănci au oferit un comentariu. Aceştia declară că iniţiativa privind amânarea pentru câteva luni a plăţilor pentru creditele ipotecare urmează să fie discutată de conducerea instituţiilor. Între timp, una din bănci a decis să acorde o vacanţă de plată, de două luni, creditelor de pe card, în valoare de până la 150 de mii de lei.

"Nu sunt absolviţi, au o vacanţă de plată. Adică obligaţiile de plată, care apar şi trebuie îndeplinite până la 25 martie şi următorul 25 aprilie se amână pentru perioada până la 25 mai a anului curent", a spus directorul Direcţiei relaţii cu publicul şi marketing a băncii, Sorin Bălănel.

Totodată, în această perioadă, reprezentanţii instituţiilor financiare recomandă populaţiei să evite mersul la bănci, iar facturile şi ratele la credite să fie plătite online.

Luni, reprezentanţii Partidului Platforma Demnitate şi Adevăr au propus în cadrul unui briefing de presă mai multe amendamente la legislaţie în privinţa activităţii băncilor. Mai exact, ca instituţiile financiare cu suportul Băncii Naţionale a Moldovei să ofere oamenilor de afaceri o pauză la credite.

"Banca Naţională poate să acorde la discreţia sa şi condiţiile stabilite de lege, băncilor solvabile şi viabile care se confruntă cu probleme temporare de lichiditate asistenţă pentru situaţii de urgenţă. Astfel, încât să faciliteze prin acţiunile sale oferirea de către băncile comerciale a unor vacanţe şi altor facilităţi agenţilor economici aflaţi în dificultate de restituire a creditelor", a spus vicepreşedintele PPDA, Igor Munteanu.

Chicu a mai declarat că urmează să fie analizate măsuri de susţinere pentru agenţii economici care au fost nevoiţi să-şi sisteze activitatea în această perioadă. De luni, potrivit deciziei autorităţilor, şi-au sistat activitatea pieţele, restaurantele, barurile, cantinele, dar şi sălile de sport. Rămân deschise doar farmaciile, alimentarele, benzinăriile, băncile şi depozitele angro.  

loading...

Lasă un comentariu