Măsuri de încredere între malurile Nistrului. UE, OSCE şi Chişinăul identifică soluţii pentru Tiraspol

Embed:

Problemele locuitorilor din stânga Nistrului, dar şi cele din economia regiunii sunt discutate în aceste zile în Germania, în cadrul unei conferinţe anuale.

Pe de altă parte, liderul de la Tiraspol, Evgheni Şevciuk, nu a întârziat să vină cu acuzaţii şi a declarat, pentru o publicaţie din Rusia, că autorităţile de la Chişinău încearcă să sufoce regiunea transnistreană.

La conferinţa din Germania privind consolidarea măsurilor de încredere între cele două maluri ale Nistrului participă şi vicepremierul în exerciţiu pentru Reintegrare, Victor Osipov. La evenimentul organizat de Misiunea OSCE din Moldova şi guvernul german, participă şi experţi internaţionali care discută probleme din sectorul economiei şi comerţului, dar şi din domeniile transporturilor şi ecologiei.

Pe de altă parte, la doar câteva zile înaintea campaniei electorale pentru alegerile în Sovietul Suprem de la Tiraspol şi cele locale, Evgheni Şevciuk a oferit un interviu pentru "Rosiiskaia Gazeta", în care a declarat, că duşmanii Transnistriei încearcă prin toate metodele să discrediteze puterea în regiune. 

Potrivit politicianului, principalul scop al Kievului şi Chişinăului este "sufocarea Transnistriei, provocarea problemelor sociale, schimbarea formatului operaţiunii de menţinere a păcii şi crearea condiţiilor pentru introducerea în regiune a structurilor de forţă din Moldova şi, posibil, din România".

Liderul de la Tiraspol promite achitarea datoriilor pentru pensii şi salarii, imediat ce situaţia economică din regiune se va stabiliza. Din luna martie, pensiile şi salariile sunt achitate în proporţie de doar  70 la sută. 

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu