MĂŞTILE, ÎNTRE ARTĂ ŞI PASIUNE. Un meşter popular din Edineț are în colecţie peste 100 de chipuri confecţionate ecologic

Embed:
Baba Hârca, Păcală şi Tândală, spiriduşi şi chiar personaje din viața reală. Toate se regăsesc printre măștile create de un un meşter popular din Edineț. Marcel Ostrovschi are în colecţia sa peste 100 de chipuri, confecționate din hârtie, apă și făină de grâu. Cele mai reușite completează o expoziție din cadrul muzeului raional.

"Masca acesta seamănă cu o persoană de la noi din sat care a decedat, dar oamenii când văd masca spun: iată și deadea Petea", a spus Marcel Ostrovschi, meșter popular din Edineț.

La fiecare mască, Marcel Ostrovschi lucrează câte trei zile. Ele sunt confecționate din materiale naturale.

"Mă strădui să fac măștile absolut naturale,chiar și vopselele le cumpăr de miere. Ca să nu fie toxică masca pentru persoane care o să o poarte pe față. Dacă este mască pentru acțiune neapărat trebuie să aibă ochii găuriți și gura pentru ca persoane care o poartă să se simte comod, să vadă și să poată respira, iar sunetele să se audă bine" a zis Marcel Ostrovschi, meșter popular din Edineț.

Pe lângă măştile umane, el crează şi măşti zoomorfe: capre, cai şi urşi care de regulă conțin și elemente naturale, bunăoară coarnele.

"Acestea sunt cele mai dragi măști ale mele.Acesta e un berbec cu față de om, mistificat, care trece în coarne de berbec. Și iarăși coarnele sunt naturale. Am apelat la ciobeni", a declarat Marcel Ostrovschi, meșter popular din Edineț.

Din septembrie meșterul a acceptat să meargă prin școli, pentru a învăță și copiii să confecționeze măști.

"Elevilor li se prezintă aceste masterclasuri, sunt extraordinare. Elevii rămân impresionați pentru că nicăieri nu pot vedea care e procesul de confecționare a unei măști. Cele mai populare măști sunt cele care țin de sărbătorile și tradițiile de iarnă, capra, ursul", a spus Adriana Preaşca muzeograf, Muzeul din Edineț 

O mască confecționată de Marcel Ostrovschi costă de la 200 de lei, dar poate ajunge şi până la două sute de euro.
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu