Mașinile parcate neregulamentar îngreunează deszăpezirea străzilor din Capitală

La trei zile de la ninsoarea abundentă, în Chişinău mai rămân străzi şi curţi de blocuri, necurăţate de zăpadă. Responsabilii de la direcţia transport se plâng pe insuficienţa utilajelor dar şi pe lipsa bunului simţ al unor şoferi. În timpul intimperiei de joi spre vineri, mulţi conducători auto şi-au parcat maşinile pe unde au apucat şi le-au lăsat acolo. Astfel, muncitorii spun că nu pot interveni pe unele artere, pentru a curăţa zăpada.

"Mă aflu acum pe strada Şciusev din Capitală unde din cele trei benzi de circulaţie, două sunt ocupate de maşinile parcate. După cum puteţi vedea aici sunt maşini cared nu au fost urnite de cel puţin câteva zile, drept dovadă este acest strat de zăpadă care ajunge până la 15-20 cm."

În astfel de situaţii, cel mai dificil este accesul echipelor de intervenţie urgenţă, care îşi fac loc cu greu printre maşinile implicate în trafic.

Şoferii spun că maşinile parcate pe benzile destinate circulaţiei transportului încurcă nu doar echipelor de intervenţie.

"Trebuie de curăţat mi se pare că ori seara când nu e nimeni, ori poliţia ceva să facă. Vinovaţi suntem noi până la urmă, lăsam maşina aşa unde nu se poate de curăţat."

"Şoferii sunt de vină, dar şi autorităţile au vină. Dar iarăşi dacă şoferii au pus aşa maşinile, autorităţile nu pot să cureţe."

"Puţin deranjează, dar altfel nu avem încotro pur şi simplu să mergem. Mă rog nu s-a luat zăpada de pe borduri, chiar agenţii economici, uitaşi care e situaţia."

Am încercat să discutăm cu câţiva şoferi, care au parcat neregulamentar. Unii din ei au avut o scuză, iar alţii au refuzat să ne vorbească.

"-Ştiţi că încurcaţi la trafic? -Am fost impus de circumstanţe, de asta m-am parcat aşa."

"-Vreau să întrebăm dacă ştiţi că sunteţi parcat neregulamntar? - (Dă din cap că da) -Şi că încurcaţi la deszăpezire? -(închide geamul la maşină). "

Responsabilii de curăţarea drumurilor se plâng că din cele peste 60 de utilaje de deszăpezire, la fiecare ieşire în teren, cel puţin opt maşini se defectează.

"Din gradul de uzură avansată care îl au utilajele nu sunt folosite la capacitate maximă la încărcare. Ninsori mai avem şi vom continua să le reparăm şi să muncim, să nu lăsăm şi să nu avem drumuri blocate", a declarat Adrian Boldurescu, şeful ÎM "EXDRUPO".

Angajaţii Inspectoratului Naţional de Patrulare spun că deocamdată nu au sancţionat nici un şofer, care a parcat neregulamentar în aceste zile. Oamenii legii susţin că dimpotrivă, au împărţit 700 de plinate de informare.

"Au fost repartizate cu plasarea pe parbrizul maşinilor parcate pliante cu caracter informativ şi anume cu recomandări de a nu parca automobilele încât să blocheze căile de acces şi să nu creeze impediment utilajelor folosite pentru deszăpezire", a menționat Veaceslav Ţichiu, inspector principal al INP Chişinău.

De la începutul iernii, responsabilii de la întreprinderea municipală Exdrupo au împrăştiat pe străzi peste două mii de tone de material antiderapent, iar pe trotuare aproximativ 38 de tone.
loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu