Maşinile din stânga Nistrului ar putea fi admise în traficul internaţional

Maşinile înregistrate în regiunea transnistreană ar putea fi admise, în curând, în traficul internaţional. Anunţul a fost făcut de reprezentanţii politici de la Tiraspol şi Chişinău după o nouă rundă de negocieri în formatul „5+2”, care se desfăşoară la Viena. În prezent, automobile înmatriculate în regiunea transnistreană pot circula doar pe teritoriul Ucrainei şi Federaţiei Ruse2.

Maşinile din stânga Nistrului ar putea circula în traficul internaţional dacă părţile vor ajunge la un consens privind eliberarea plăcuţelor de înmatriculare neutre şi a certificatelor de înmatriculare de către autorităţile din Republica Moldova.

Reprezentanţii Tiraspolului cer ca procedurile să fie făcute în stânga Nistrului.

"Am ajuns la o înţelegere să continuăm lucrul asupra elaborării şi semnării acordului privind mecanismul de participare a maşinilor transnistrene în traficul internaţional şi să ne străduim să facem acest lucru în termeni rezonabili, până în februarie anul viitor'', a comunicat reprezentantul politic al regiunii transnistrene, Vitali Ignatiev.

"Este necesar ca grupul de experţi să finiseze mecanismul de înregistrare a maşinilor, pentru ca lor să le fie oferită posibilitatea de deplasare în traficul internaţional, respectând regulile şi normele internaţionale. Noi reprezentanţii politici vom depune eforturi pentru rezolvarea problemei în timpul apropiat", a spus reprezentantul politic al Chişinăului, Gheorghe Bălan.

Totodată, părţile au menţionat că în prezent este elaborat un mecanism de garanţii, care prevede respectarea celor patru protocoale semnate de Tiraspol şi Chişinău în data de 25 noiembrie.

Acestea ar trebui puse în aplicare în cel mult un an de la data semnării.

Este vorba despre accesul fermierilor din Dubăsari la terenurile agricole din stânga Nistrului. Totodată, autorităţile de la Chişinău vor recunoaşte diplomele eliberate de universitatea de la Tiraspol şi va fi reluată legătura telefonică de pe cele două maluri ale Nistrului. Un alt protocol este că şcolile cu predare în limba română din stânga Nistrului nu vor mai trebui să achite sume enorme pentru chiria sediilor.

loading...

Lasă un comentariu